Copyright 2024 - Custom text here

Proste, szybkie, przepyszne i idealne na imprezową przekąskę! Przygotuj 2 rodzaje kanapek w francuskim stylu i podaj je na talerzu rozmaitości pełnym innych smacznych kąsków.

SKŁADNIKI

ZAPIEKANE BAGIETKI CEBULOWE Z DŻEMEM FIGOWYM

  • bagietka – 1 szt.
  • cebula – 500 g
  • masło – 2 łyżki
  • sól – 1 szczypta
  • cukier – 1-2 łyżki
  • ocet balsamiczny – 1 łyżka
  • suszony tymianek – 1/2 łyżeczki
  • ser tomme de montagne – 150 g
  • KANAPECZKI Z SAŁATKĄ POROWĄ I SALAMI

    • por (biała część) – 1 szt.
    • sól – 1 szczypta
    • jabłko – 1 szt.
    • jajka ugotowane na twardo – 2 szt.
    • świeży koperek – ½ pęczka
    • jogurt grecki – 3 łyżki
    • majonez – 3 łyżki
    • pieprz – 1 szczypta
    • salami suszone z kawałkami orzechów – 125 g
    • francuska bagietka – 1 szt.
    • FRANCUSKI TALERZ ROZMAITOŚCI

      • sałata masłowa – 5 liści
      • rzodkiewki – 5 szt.
      • pomidorki koktajlowe na gałązce – 6-8 szt.
      • ser tomme de montagne – 150 g
      • ser munster – 300 g
      • konfitura z fig – 100 g
      • minisalami – 75 g
      • PRZYGOTUJ:

        • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

        • blachę do pieczenia

        • papier do pieczenia

         

        ZAPIEKANE BAGIETKI CEBULOWE Z DŻEMEM FIGOWYM

      •  KROK 1: SMAŻYMY CEBULĘ

        Cebulę pokrojoną w piórka smażymy na patelni na rozgrzanym maśle, aż nabierze złotego koloru. Doprawiamy solą. Dodajemy cukier. Mieszamy i smażymy chwilę, a następnie zalewamy octem balsamicznym. Doprawiamy tymiankiem. Ponownie mieszamy.

      • KROK 2: ZAPIEKAMY BAGIETKI

        Bagietkę przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie na 4 kawałki. Na każdy kawałek bagietki wykładamy przesmażoną cebulę.

        Bagietki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy ser tomme de montagne pokrojony na mniejsze kawałki.

        Pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

      • KANAPECZKI Z SAŁATKĄ POROWĄ I SALAMI

      • KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ POROWĄ

        Białą część pora kroimy w półtalarki, przekładamy do miski i oprószamy solą. Mieszamy. Dodajemy jabłko, ugotowane jajka pokrojone w kostkę i drobno posiekany koperek. Dodajemy majonez i jogurt grecki. Całość doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy.

      • KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY KANAPECZKI

        Bagietkę kroimy na małe kanapeczki. Na każdą z nich wykładamy porcję sałatki porowej i plasterki salami.

      • FRANCUSKI TALERZ ROZMAITOŚCI

        Zapieczone bagietki i kanapeczki z sałatką porową układamy na drewnianej desce. Wokół kanapek układamy listki sałaty, pomidorki koktajlowe na gałązce, minisalami, ser tomme de montagne pokrojony w paski, ser munster pokrojony w trójkąty i połówki rzodkiewek. Na podpieczone bagietki z cebulą wykładamy konfiturę z fig.

      • Francuskie kanapki na 2 sposoby i talerz rozmaitości - przepis • Kuchnia  Lidla
    • SMACZNEGO!!
f t g