Francuskie Kanapki Na 2 Sposoby I Talerz Rzmaitości
Proste, szybkie, przepyszne i idealne na imprezową przekąskę! Przygotuj 2 rodzaje kanapek w francuskim stylu i podaj je na talerzu rozmaitości pełnym innych smacznych kąsków.
SKŁADNIKI
ZAPIEKANE BAGIETKI CEBULOWE Z DŻEMEM FIGOWYM
- bagietka – 1 szt.
- cebula – 500 g
- masło – 2 łyżki
- sól – 1 szczypta
- cukier – 1-2 łyżki
- ocet balsamiczny – 1 łyżka
- suszony tymianek – 1/2 łyżeczki
- ser tomme de montagne – 150 g
-
KANAPECZKI Z SAŁATKĄ POROWĄ I SALAMI
- por (biała część) – 1 szt.
- sól – 1 szczypta
- jabłko – 1 szt.
- jajka ugotowane na twardo – 2 szt.
- świeży koperek – ½ pęczka
- jogurt grecki – 3 łyżki
- majonez – 3 łyżki
- pieprz – 1 szczypta
- salami suszone z kawałkami orzechów – 125 g
- francuska bagietka – 1 szt.
-
FRANCUSKI TALERZ ROZMAITOŚCI
- sałata masłowa – 5 liści
- rzodkiewki – 5 szt.
- pomidorki koktajlowe na gałązce – 6-8 szt.
- ser tomme de montagne – 150 g
- ser munster – 300 g
- konfitura z fig – 100 g
- minisalami – 75 g
-
PRZYGOTUJ:
-
piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
-
blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
ZAPIEKANE BAGIETKI CEBULOWE Z DŻEMEM FIGOWYM
-
- KROK 1: SMAŻYMY CEBULĘ
Cebulę pokrojoną w piórka smażymy na patelni na rozgrzanym maśle, aż nabierze złotego koloru. Doprawiamy solą. Dodajemy cukier. Mieszamy i smażymy chwilę, a następnie zalewamy octem balsamicznym. Doprawiamy tymiankiem. Ponownie mieszamy.
-
KROK 2: ZAPIEKAMY BAGIETKI
Bagietkę przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie na 4 kawałki. Na każdy kawałek bagietki wykładamy przesmażoną cebulę.
Bagietki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy ser tomme de montagne pokrojony na mniejsze kawałki.
Pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
-
KANAPECZKI Z SAŁATKĄ POROWĄ I SALAMI
- KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ POROWĄ
Białą część pora kroimy w półtalarki, przekładamy do miski i oprószamy solą. Mieszamy. Dodajemy jabłko, ugotowane jajka pokrojone w kostkę i drobno posiekany koperek. Dodajemy majonez i jogurt grecki. Całość doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy.
-
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY KANAPECZKI
Bagietkę kroimy na małe kanapeczki. Na każdą z nich wykładamy porcję sałatki porowej i plasterki salami.
-
FRANCUSKI TALERZ ROZMAITOŚCI
Zapieczone bagietki i kanapeczki z sałatką porową układamy na drewnianej desce. Wokół kanapek układamy listki sałaty, pomidorki koktajlowe na gałązce, minisalami, ser tomme de montagne pokrojony w paski, ser munster pokrojony w trójkąty i połówki rzodkiewek. Na podpieczone bagietki z cebulą wykładamy konfiturę z fig.
- SMACZNEGO!!