- Szczegóły
- Super User
- Kategoria: Obiady
- Odsłony: 145
Aromatyczny stek z dzika z orzeźwiającą miętą? To połączenie idealne, które zachwyci wszystkich miłośników dziczyzny!
SKŁADNIKI
- stek ze schabu z dzika – 200 g
- ziemniaki – 0,5 kg
- olej – 6 łyżek
- sos sojowy ciemny – 2 łyżki
- majeranek – ½ łyżeczki
- sól – ½ łyżeczki
- pieprz – ½ łyżeczki
- świeża mięta – 1 doniczka
- świeży tymianek – 1 doniczka
-
PRZYGOTUJ:
- naczynie żaroodporne
- piekarnik nagrzany do temp. 180°C
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Sypkie przyprawy wymieszaj w dużej misce z dodatkiem sosu sojowego i 3 łyżek oleju. Mięso pokrój
na kawałki, przełóż do miski z marynatą i dokładnie wymieszaj całość. Wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.ETAPY:
-
KROK 1: PIECZEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki kroimy w łódeczki ok. 30 minut przed wyjęciem mięsa z lodówki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i skrapiamy olejem. Pieczemy do momentu uzyskania miękkości.
KROK 2: SMAŻYMY MIĘSO
Mięso, wraz z marynatą, przekładamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy tymianek i smażymy z każdej strony po 3 minuty. Podajemy z ziemniakami i listkami mięty.
- SMACZNEGO!!!!
- Szczegóły
- Super User
- Kategoria: Obiady
- Odsłony: 122
Żurek z orientalną nutą? Czemu nie! Takie połączenie smaków na pewno zasmakuje wielbicielom tajskiej kuchni. Podaj na Wielkanoc coś innego niż zwykle, by zaskoczyć bliskich!
SKŁADNIKI
- zakwas na mące żytniej – 500 ml
- czosnek – 2-4 ząbki
- cebula – 2 szt.
- mięsny wywar – 2 l
- olej słonecznikowy – 3 łyżki
- pietruszka (korzeń) – 2 szt.
- marchewka – 2 szt.
- surowa biała kiełbasa – 400 g
- suszony majeranek – 2 łyżki
- ugotowane jajka – 2 szt.
- suszone grzyby leśne – 50 g
- tarty chrzan – 2 łyżki
- kwaśna śmietana 18% – 150 g
- sól – 1 łyżeczka
- mielony pieprz czarny – 2 szczypty
- limonka – 1 szt.
- świeży imbir – kawałek wielkości kciuka
-
PRZYGOTUJ
- tarkę o grubych oczkach
- sitko o drobnych oczkach
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Zakwas na żurek przygotuj 7 dni wcześniej według przepisu Karola Okrasy. Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie. Grzyby dokładnie umyj pod bieżącą wodą, zalej wrzątkiem i odstaw na całą noc. Kiełbasę wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem (mniej więcej 1 godzinę przed rozpoczęciem gotowania), by miała temperaturę pokojową.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ ŻURKU
Czosnek pokrojony w plasterki i cebulę pokrojoną w piórka smażymy na oleju rozgrzanym w garnku, na małym ogniu. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy wywar oraz marchewkę i pietruszkę pokrojone w kostkę. Doprawiamy solą i roztartym w dłoniach majerankiem.
Gotujemy do miękkości warzyw korzeniowych – ok. 20 minut.
KROK 2: DODAJEMY ZAKWAS I ZAPRAWIAMY ŻUREK
Grzyby odsączamy z wody na sitku, siekamy i dodajemy do żurku. Dodajemy zakwas i chrzan. Mieszamy i zagotowujemy.
Śmietanę hartujemy, mieszając ją w misce z 5 łyżkami gorącego żurku. Zahartowaną śmietanę dodajemy do żurku. Mieszamy i gotujemy ok. 5 minut. Wyłączamy ogień.
KROK 3: PARZYMY KIEŁBASĘ
Dodajemy kiełbasę o temperaturze pokojowej i parzymy ją w gorącym żurku. Sparzoną kiełbasę wyjmujemy z żurku, kroimy w plastry i układamy w miseczkach.
KROK 4: PODAJEMY ŻUREK
Ugotowane jajka kroimy na pół. Dodajemy do miseczek, do których następnie rozlewamy żurek. Opcjonalnie (dla miłośników orientalnych smaków): z wierzchu dekorujemy imbirem startym na tarce o grubych oczkach. Podajemy z cząstkami limonki, by skropić żurek jej sokiem tuż przed podaniem.
-
SMACZNEGO!!!!
- Szczegóły
- Super User
- Kategoria: Obiady
- Odsłony: 309
Kociołek pełen sycących rozmaitości, czyli pieczonki, to regionalna potrawa popularna na Śląsku i w okolicach Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Świetna alternatywa dla dań z grilla, idealna, gdy planujesz gotowanie na świeżym powietrzu!
SKŁADNIKI
- wędzony boczek surowy (w kawałku) – 500 g
- wędzona kiełbasa wiejska – 250 g
- świeża kapusta biała – 1 mała główka
- ziemniaki – 1 kg
- cebula – 2 szt.
- kefir – 400 g
- smalec – 2 łyżki + niewielka ilość do wysmarowania kociołka
- kapusta kiszona – 100-150 g
- suszony majeranek – 3 łyżki
- grubo mielony pieprz czarny – 1 łyżeczka
- sól – do podania
- mielona ostra papryka – 1 łyżeczka
- napar z liści laurowych lub woda – do podlewania pieczonek
-
PRZYGOTUJ:
- żeliwny kociołek z pokrywką
ETAP:
-
KROK 1: KROIMY SKŁADNIKI PIECZONEK
Skórę boczku odkrawamy, a boczek kroimy w dużą kostkę lub na większe kawałki, które będą dobrze wyczuwalne w pieczonkach. Kiełbasę i umyte, nieobrane ziemniaki kroimy w grube plastry o szerokości ok. 1-2 cm. Cebulę kroimy w grubą kostkę lub na większe, nieregularne kawałki.
Kapustę obieramy z wierzchnich liści, a kolejne odcinamy od głąba tak, by powstały z nich spore łódeczki – wykorzystamy je do wyłożenia nimi dna i boków kociołka oraz do przykrycia dania przed zamknięciem kociołka. Potrzebujemy ok. 8-10 liści (ich liczba może się zmienić w zależności od średnicy i objętości kociołka).
Pozostałą część kapusty kroimy w grubą kostkę.
KROK 2: UKŁADAMY WARSTWAMI SKŁADNIKI
Składniki układamy warstwami: dno kociołka i jego ściany smarujemy smalcem, ⅓ liści kapusty układamy na dnie kociołka, a następnie wykładamy na nie pierwszą warstwę pokrojonego boczku. Na warstwie boczku układamy pokrojone ziemniaki, pokrojoną świeżą kapustę, kiszoną kapustę z sokiem, cebulę i pokrojoną kiełbasę.
Całość doprawiamy majerankiem, ostrą papryką i pieprzem.
Boki kociołka wykładamy ⅓ liści kapusty (liście mogą wystawać z kociołka – ważne, by zabezpieczały ścianki naczynia). Powtarzamy układanie warstw pokrojonych składników. Kociołek wypełniamy nimi obficie. Całość ponownie doprawiamy majerankiem, ostrą papryką i pieprzem.
Dodajemy 2 łyżki smalcu i napar z liści laurowych lub wodę. Na wierzchu układamy pozostałe liście kapusty. Kociołek nakrywamy pokrywką i mocno dociskamy nią składniki.
KROK 3: DUSIMY PIECZONKI
Nad dogaszonym ogniem ustawiamy kociołek i dalej nad żarem dusimy w nim pieczonki, co jakiś czas dokładając drewna, by podtrzymać żar. Pieczonki dusimy ok. 1,5-2 godzin – do miękkości ziemniaków.
Kociołek możemy otwierać w trakcie duszenia, by kontrolować stopień wypieczenia składników i sprawdzać, czy liście kapusty nie przypiekają się za mocno. Podczas duszenia co jakiś czas podlewamy pieczonki naparem laurowym lub wodą.
KROK 4: PODAJEMY PIECZONKI
Gotowe pieczonki wykładamy na talerze tak, by znalazły się na nich składniki z każdej warstwy. Jeśli liście kapusty nie są zbyt mocno przypieczone, również nadają się do spożycia. Pieczonki podajemy z kefirem.
- SMACZNEGO!!!
- Szczegóły
- Super User
- Kategoria: Obiady
- Odsłony: 189
Dynia to królowa jesiennego gotowania. Wykorzystaj sezon na to pyszne warzywo i przygotuj aksamitną i domową zupę krem – najlepszą, gdy szukasz rozgrzewającego dania.
SKŁADNIKI
ZUPA KREM Z DYNI
- niewielka dynia (ok. 2 kg) – 1 szt.
- średnie marchewki – 3 szt.
- duża pietruszka (korzeń) – 1 szt.
- średnie ziemniaki – 5 szt.
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- słodka, mielona papryka – 1 łyżka
- bulionu warzywny lub drobiowy – 1 l
- słodka śmietana 18% – 130 g
- gałka muszkatołowa – ¼ łyżeczki
- mielony imbir – ½ łyżeczki
- cukier – 1 szczypta
- sól – do smaku
- pieprz czarny, mielony – do smaku
-
DO PODANIA
- pestki dyni
- kwaśna śmietana
-
PRZYGOTUJ
- blender ręczny
- papier do pieczenia
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
ETAPY:
-
KROK 1: KROIMY I DOPRAWIAMY WARZYWA
Dynię przekrawamy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w dużą kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy marchewki, pietruszkę i ziemniaki pokrojone w dużą kostkę oraz oliwę z oliwek. Doprawiamy solą i słodką papryką. Mieszamy.
KROK 2: PIECZEMY WARZYWA
Warzywa przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C, aż warzywa zmiękną.
KROK 3: GOTUJEMY I MIKSUJEMY ZUPĘ
Upieczone warzywa przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 5 minut, a następnie miksujemy za pomocą blendera na gładki, jednolity krem.
KROK 4: DOPRAWIAMY I PODAJEMY ZUPĘ
Zupę doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, imbirem i cukrem. Dodajemy śmietanę, mieszamy i zagotowujemy.
- Podajemy z porcją pestek dyni podprażonych na suchej patelni i kleksem kwaśnej śmietany.
- SMACZNEGO!!!!