Copyright 2024 - Custom text here

Aromatyczny stek z dzika z orzeźwiającą miętą? To połączenie idealne, które zachwyci wszystkich miłośników dziczyzny!

SKŁADNIKI

  • stek ze schabu z dzika – 200 g
  • ziemniaki – 0,5 kg
  • olej – 6 łyżek
  • sos sojowy ciemny – 2 łyżki
  • majeranek – ½ łyżeczki
  • sól – ½ łyżeczki
  • pieprz – ½ łyżeczki
  • świeża mięta – 1 doniczka
  • świeży tymianek – 1 doniczka
  • PRZYGOTUJ:

    • naczynie żaroodporne
    • piekarnik nagrzany do temp. 180°C

    PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

    Sypkie przyprawy wymieszaj w dużej misce z dodatkiem sosu sojowego i 3 łyżek oleju. Mięso pokrój
    na kawałki, przełóż do miski z marynatą i dokładnie wymieszaj całość. Wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.

    ETAPY:

  • KROK 1: PIECZEMY ZIEMNIAKI

    Ziemniaki kroimy w łódeczki ok. 30 minut przed wyjęciem mięsa z lodówki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i skrapiamy olejem. Pieczemy do momentu uzyskania miękkości.

    KROK 2: SMAŻYMY MIĘSO

    Mięso, wraz z marynatą, przekładamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy tymianek i smażymy z każdej strony po 3 minuty. Podajemy z ziemniakami i listkami mięty.

  • Stek ze schabu z dzika z miętą i tymiankiem - przepis • Kuchnia Lidla
  • SMACZNEGO!!!!

 

Żurek z orientalną nutą? Czemu nie! Takie połączenie smaków na pewno zasmakuje wielbicielom tajskiej kuchni. Podaj na Wielkanoc coś innego niż zwykle, by zaskoczyć bliskich!

SKŁADNIKI

  • zakwas na mące żytniej – 500 ml
  • czosnek – 2-4 ząbki
  • cebula – 2 szt.
  • mięsny wywar – 2 l
  • olej słonecznikowy – 3 łyżki
  • pietruszka (korzeń) – 2 szt.
  • marchewka – 2 szt.
  • surowa biała kiełbasa – 400 g  
  • suszony majeranek – 2 łyżki
  • ugotowane jajka – 2 szt.
  • suszone grzyby leśne – 50 g
  • tarty chrzan – 2 łyżki
  • kwaśna śmietana 18% – 150 g
  • sól – 1 łyżeczka
  • mielony pieprz czarny – 2 szczypty
  • limonka – 1 szt.
  • świeży imbir – kawałek wielkości kciuka
  • PRZYGOTUJ

    • tarkę o grubych oczkach
    • sitko o drobnych oczkach

    PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

    Zakwas na żurek przygotuj 7 dni wcześniej według przepisu Karola Okrasy. Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie. Grzyby dokładnie umyj pod bieżącą wodą, zalej wrzątkiem i odstaw na całą noc. Kiełbasę wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem (mniej więcej 1 godzinę przed rozpoczęciem gotowania), by miała temperaturę pokojową.

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

    KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ ŻURKU

    Czosnek pokrojony w plasterki i cebulę pokrojoną w piórka smażymy na oleju rozgrzanym w garnku, na małym ogniu. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy wywar oraz marchewkę i pietruszkę pokrojone w kostkę. Doprawiamy solą i roztartym w dłoniach majerankiem.

    Gotujemy do miękkości warzyw korzeniowych – ok. 20 minut.

    KROK 2: DODAJEMY ZAKWAS I ZAPRAWIAMY ŻUREK

    Grzyby odsączamy z wody na sitku, siekamy i dodajemy do żurku. Dodajemy zakwas i chrzan. Mieszamy i zagotowujemy.

    Śmietanę hartujemy, mieszając ją w misce z 5 łyżkami gorącego żurku. Zahartowaną śmietanę dodajemy do żurku. Mieszamy i gotujemy ok. 5 minut. Wyłączamy ogień.

    KROK 3: PARZYMY KIEŁBASĘ

    Dodajemy kiełbasę o temperaturze pokojowej i parzymy ją w gorącym żurku. Sparzoną kiełbasę wyjmujemy z żurku, kroimy w plastry i układamy w miseczkach.

    KROK 4: PODAJEMY ŻUREK

    Ugotowane jajka kroimy na pół. Dodajemy do miseczek, do których następnie rozlewamy żurek. Opcjonalnie (dla miłośników orientalnych smaków): z wierzchu dekorujemy imbirem startym na tarce o grubych oczkach. Podajemy z cząstkami limonki, by skropić żurek jej sokiem tuż przed podaniem.

  • Żurek orientalny z białą kiełbasą - przepis • Kuchnia Lidla
  •  

     SMACZNEGO!!!!

Kociołek pełen sycących rozmaitości, czyli pieczonki, to regionalna potrawa popularna na Śląsku i w okolicach Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Świetna alternatywa dla dań z grilla, idealna, gdy planujesz gotowanie na świeżym powietrzu!

SKŁADNIKI

  • wędzony boczek surowy (w kawałku) – 500 g  
  • wędzona kiełbasa wiejska – 250 g
  • świeża kapusta biała – 1 mała główka
  • ziemniaki – 1 kg
  • cebula – 2 szt.
  • kefir – 400 g
  • smalec – 2 łyżki + niewielka ilość do wysmarowania kociołka
  • kapusta kiszona – 100-150 g
  • suszony majeranek – 3 łyżki
  • grubo mielony pieprz czarny – 1 łyżeczka
  • sól – do podania
  • mielona ostra papryka – 1 łyżeczka
  • napar z liści laurowych lub woda – do podlewania pieczonek
  • PRZYGOTUJ:

    • żeliwny kociołek z pokrywką

    ETAP:

  • KROK 1: KROIMY SKŁADNIKI PIECZONEK

    Skórę boczku odkrawamy, a boczek kroimy w dużą kostkę lub na większe kawałki, które będą dobrze wyczuwalne w pieczonkach. Kiełbasę i umyte, nieobrane ziemniaki kroimy w grube plastry o szerokości ok. 1-2 cm. Cebulę kroimy w grubą kostkę lub na większe, nieregularne kawałki.

    Kapustę obieramy z wierzchnich liści, a kolejne odcinamy od głąba tak, by powstały z nich spore łódeczki – wykorzystamy je do wyłożenia nimi dna i boków kociołka oraz do przykrycia dania przed zamknięciem kociołka. Potrzebujemy ok. 8-10 liści (ich liczba może się zmienić w zależności od średnicy i objętości kociołka).

    Pozostałą część kapusty kroimy w grubą kostkę.

    KROK 2: UKŁADAMY WARSTWAMI SKŁADNIKI

    Składniki układamy warstwami: dno kociołka i jego ściany smarujemy smalcem, ⅓ liści kapusty układamy na dnie kociołka, a następnie wykładamy na nie pierwszą warstwę pokrojonego boczku. Na warstwie boczku układamy pokrojone ziemniaki, pokrojoną świeżą kapustę, kiszoną kapustę z sokiem, cebulę i pokrojoną kiełbasę.

    Całość doprawiamy majerankiem, ostrą papryką i pieprzem.

    Boki kociołka wykładamy ⅓ liści kapusty (liście mogą wystawać z kociołka – ważne, by zabezpieczały ścianki naczynia). Powtarzamy układanie warstw pokrojonych składników. Kociołek wypełniamy nimi obficie. Całość ponownie doprawiamy majerankiem, ostrą papryką i pieprzem.

    Dodajemy 2 łyżki smalcu i napar z liści laurowych lub wodę. Na wierzchu układamy pozostałe liście kapusty. Kociołek nakrywamy pokrywką i mocno dociskamy nią składniki.

    KROK 3: DUSIMY PIECZONKI

    Nad dogaszonym ogniem ustawiamy kociołek i dalej nad żarem dusimy w nim pieczonki, co jakiś czas dokładając drewna, by podtrzymać żar. Pieczonki dusimy ok. 1,5-2 godzin – do miękkości ziemniaków.

    Kociołek możemy otwierać w trakcie duszenia, by kontrolować stopień wypieczenia składników i sprawdzać, czy liście kapusty nie przypiekają się za mocno. Podczas duszenia co jakiś czas podlewamy pieczonki naparem laurowym lub wodą.

    KROK 4: PODAJEMY PIECZONKI

    Gotowe pieczonki wykładamy na talerze tak, by znalazły się na nich składniki z każdej warstwy. Jeśli liście kapusty nie są zbyt mocno przypieczone, również nadają się do spożycia. Pieczonki podajemy z kefirem.

  • Śląskie pieczonki z kociołka - przepis • Kuchnia Lidla
  • SMACZNEGO!!!

Dynia to królowa jesiennego gotowania. Wykorzystaj sezon na to pyszne warzywo i przygotuj aksamitną i domową zupę krem – najlepszą, gdy szukasz rozgrzewającego dania.

 

SKŁADNIKI

ZUPA KREM Z DYNI

  • niewielka dynia (ok. 2 kg) – 1 szt.
  • średnie marchewki – 3 szt.
  • duża pietruszka (korzeń) – 1 szt.
  • średnie ziemniaki – 5 szt.
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • słodka, mielona papryka – 1 łyżka
  • bulionu warzywny lub drobiowy – 1 l
  • słodka śmietana 18% – 130 g
  • gałka muszkatołowa – ¼ łyżeczki
  • mielony imbir – ½ łyżeczki
  • cukier – 1 szczypta
  • sól – do smaku
  • pieprz czarny, mielony – do smaku
  • DO PODANIA

  • pestki dyni
  • kwaśna śmietana
  • PRZYGOTUJ

    • blender ręczny
    • papier do pieczenia
    • blachę do pieczenia
    • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

    ETAPY:

  • KROK 1: KROIMY I DOPRAWIAMY WARZYWA

    Dynię przekrawamy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w dużą kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy marchewki, pietruszkę i ziemniaki pokrojone w dużą kostkę oraz oliwę z oliwek. Doprawiamy solą i słodką papryką. Mieszamy.

    KROK 2: PIECZEMY WARZYWA

    Warzywa przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C, aż warzywa zmiękną.

    KROK 3: GOTUJEMY I MIKSUJEMY ZUPĘ

    Upieczone warzywa przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 5 minut, a następnie miksujemy za pomocą blendera na gładki, jednolity krem.

    KROK 4: DOPRAWIAMY I PODAJEMY ZUPĘ

    Zupę doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, imbirem i cukrem. Dodajemy śmietanę, mieszamy i zagotowujemy.

  • Podajemy z porcją pestek dyni podprażonych na suchej patelni i kleksem kwaśnej śmietany.
  • Krem z dyni - przepis • Kuchnia Lidla
  • SMACZNEGO!!!!
f t g