Amerykańskie Śniadanie
Amerykańskie Śniadanie
Super UserSłodkie i słone smaki w prawdziwie amerykańskiej odsłonie polecają się na tematyczne śniadanie! Przygotuj puszyste pancakes i podaj je z pożywnym koktajlem o smaku szarlotki.
SKŁADNIKI
BACON PANCAKES
- boczek w plastrach Pikok – 200 g
- jajka – 3 szt.
- mąka pszenna – 2 szklanki
- proszek do pieczenia – 1½ łyżeczki
- cukier puder – 1 łyżka
- sól – 1 szczypta
- mleko 3,2% – 1½ szklanki
- masło – 40 g
-
APPLE PIE SMOOTHIE W WERSJI FIT
- płatki owsiane – 1 szklanka
- napój migdałowy – 1 szklanka
- sok jabłkowy – 1 szklanka
- jabłka – 1½ szt.
- jogurt grecki – ¼ szklanki
- daktyle medjool – 4 szt.
- cynamon mielony – 1 łyżeczka
- gałka muszkatołowa – 1 szczypta
DO DEKORACJI
- cynamon mielony – 2 szczypty
- jabłko – ¼ szt.
DO PODANIA
- syrop klonowy – do polania pancakes
PRZYGOTUJ:
- sitko o drobnych oczkach
- blender ręczny
- ręczniki papierowe
- robot wielofunkcyjny lub blender kielichowy
- jednorazowe słomki
- rózgę kuchenną
- silikonową łopatkę
BACON PANCAKES
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PANCAKES
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól przesiewamy do miski przez sitko o drobnych oczkach. W rondelku rozpuszczamy masło. Odstawiamy.
Żółtka oddzielamy od białek i łączymy w osobnej misce z mlekiem. Dodajemy roztopione masło (ok. 4 łyżek). Mieszamy.
Mieszankę mokrych składników przelewamy do miski z suchymi składnikami. Dokładnie mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej.
Białka ubijamy na sztywną pianę za pomocą blendera, a następnie stopniowo przekładamy do bazy ciasta, delikatnie mieszając całość za pomocą silikonowej łopatki.
KROK 2: SMAŻYMY PANCAKES
Na patelni rozprowadzamy odrobinę oliwy, a jej nadmiar ściągamy za pomocą papierowego ręcznika. Patelnię rozgrzewamy, ustawiamy średni ogień i wlewamy na patelnię kolejno niewielkie porcje ciasta.
Pancakes smażymy z obu stron na złoty kolor.
KROK 3: SMAŻYMY BOCZEK
Bekon smażymy z obu stron na suchej patelni, aż nabierze złotego koloru. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
KROK 4: PODAJEMY PANCAKES
Pancakes przekładamy na talerz i polewamy syropem klonowym. Obok placuszków układamy przesmażony boczek.
APPLE PIE SMOOTHIE W WERSJI FIT
KROK 1: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SMOOTHIE
W naczyniu robota łączymy wszystkie składniki smoothie: napój migdałowy, płatki owsiane, sok jabłkowy, jabłka pokrojone w cząstki, jogurt i daktyle.
KROK 2: DOPRAWIAMY I PODAJEMY SMOOTHIE
Doprawiamy składniki smoothie cynamonem i gałką muszkatołową. Całość miksujemy na gładki, aksamitny koktajl. Przelewamy do wysokich szklanek, które dekorujemy jabłkiem pokrojonym w cienkie plasterki. Opcjonalnie: z wierzchu posypujemy cynamonem. Podajemy ze słomkami.
SMACZNEGO!!!