Zupa Krem Z Dyni
Zupa Krem Z Dyni
Super UserDynia to królowa jesiennego gotowania. Wykorzystaj sezon na to pyszne warzywo i przygotuj aksamitną i domową zupę krem – najlepszą, gdy szukasz rozgrzewającego dania.
SKŁADNIKI
ZUPA KREM Z DYNI
- niewielka dynia (ok. 2 kg) – 1 szt.
- średnie marchewki – 3 szt.
- duża pietruszka (korzeń) – 1 szt.
- średnie ziemniaki – 5 szt.
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- słodka, mielona papryka – 1 łyżka
- bulionu warzywny lub drobiowy – 1 l
- słodka śmietana 18% – 130 g
- gałka muszkatołowa – ¼ łyżeczki
- mielony imbir – ½ łyżeczki
- cukier – 1 szczypta
- sól – do smaku
- pieprz czarny, mielony – do smaku
-
DO PODANIA
- pestki dyni
- kwaśna śmietana
-
PRZYGOTUJ
- blender ręczny
- papier do pieczenia
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
ETAPY:
-
KROK 1: KROIMY I DOPRAWIAMY WARZYWA
Dynię przekrawamy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w dużą kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy marchewki, pietruszkę i ziemniaki pokrojone w dużą kostkę oraz oliwę z oliwek. Doprawiamy solą i słodką papryką. Mieszamy.
KROK 2: PIECZEMY WARZYWA
Warzywa przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C, aż warzywa zmiękną.
KROK 3: GOTUJEMY I MIKSUJEMY ZUPĘ
Upieczone warzywa przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 5 minut, a następnie miksujemy za pomocą blendera na gładki, jednolity krem.
KROK 4: DOPRAWIAMY I PODAJEMY ZUPĘ
Zupę doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, imbirem i cukrem. Dodajemy śmietanę, mieszamy i zagotowujemy.
- Podajemy z porcją pestek dyni podprażonych na suchej patelni i kleksem kwaśnej śmietany.
- SMACZNEGO!!!!