Copyright 2024 - Custom text here

Dynia to królowa jesiennego gotowania. Wykorzystaj sezon na to pyszne warzywo i przygotuj aksamitną i domową zupę krem – najlepszą, gdy szukasz rozgrzewającego dania.

 

SKŁADNIKI

ZUPA KREM Z DYNI

  • niewielka dynia (ok. 2 kg) – 1 szt.
  • średnie marchewki – 3 szt.
  • duża pietruszka (korzeń) – 1 szt.
  • średnie ziemniaki – 5 szt.
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • słodka, mielona papryka – 1 łyżka
  • bulionu warzywny lub drobiowy – 1 l
  • słodka śmietana 18% – 130 g
  • gałka muszkatołowa – ¼ łyżeczki
  • mielony imbir – ½ łyżeczki
  • cukier – 1 szczypta
  • sól – do smaku
  • pieprz czarny, mielony – do smaku
  • DO PODANIA

  • pestki dyni
  • kwaśna śmietana
  • PRZYGOTUJ

    • blender ręczny
    • papier do pieczenia
    • blachę do pieczenia
    • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

    ETAPY:

  • KROK 1: KROIMY I DOPRAWIAMY WARZYWA

    Dynię przekrawamy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w dużą kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy marchewki, pietruszkę i ziemniaki pokrojone w dużą kostkę oraz oliwę z oliwek. Doprawiamy solą i słodką papryką. Mieszamy.

    KROK 2: PIECZEMY WARZYWA

    Warzywa przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C, aż warzywa zmiękną.

    KROK 3: GOTUJEMY I MIKSUJEMY ZUPĘ

    Upieczone warzywa przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 5 minut, a następnie miksujemy za pomocą blendera na gładki, jednolity krem.

    KROK 4: DOPRAWIAMY I PODAJEMY ZUPĘ

    Zupę doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, imbirem i cukrem. Dodajemy śmietanę, mieszamy i zagotowujemy.

  • Podajemy z porcją pestek dyni podprażonych na suchej patelni i kleksem kwaśnej śmietany.
  • Krem z dyni - przepis • Kuchnia Lidla
  • SMACZNEGO!!!!
f t g