Copyright 2024 - Custom text here

Kociołek pełen sycących rozmaitości, czyli pieczonki, to regionalna potrawa popularna na Śląsku i w okolicach Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Świetna alternatywa dla dań z grilla, idealna, gdy planujesz gotowanie na świeżym powietrzu!

SKŁADNIKI

  • wędzony boczek surowy (w kawałku) – 500 g  
  • wędzona kiełbasa wiejska – 250 g
  • świeża kapusta biała – 1 mała główka
  • ziemniaki – 1 kg
  • cebula – 2 szt.
  • kefir – 400 g
  • smalec – 2 łyżki + niewielka ilość do wysmarowania kociołka
  • kapusta kiszona – 100-150 g
  • suszony majeranek – 3 łyżki
  • grubo mielony pieprz czarny – 1 łyżeczka
  • sól – do podania
  • mielona ostra papryka – 1 łyżeczka
  • napar z liści laurowych lub woda – do podlewania pieczonek
  • PRZYGOTUJ:

    • żeliwny kociołek z pokrywką

    ETAP:

  • KROK 1: KROIMY SKŁADNIKI PIECZONEK

    Skórę boczku odkrawamy, a boczek kroimy w dużą kostkę lub na większe kawałki, które będą dobrze wyczuwalne w pieczonkach. Kiełbasę i umyte, nieobrane ziemniaki kroimy w grube plastry o szerokości ok. 1-2 cm. Cebulę kroimy w grubą kostkę lub na większe, nieregularne kawałki.

    Kapustę obieramy z wierzchnich liści, a kolejne odcinamy od głąba tak, by powstały z nich spore łódeczki – wykorzystamy je do wyłożenia nimi dna i boków kociołka oraz do przykrycia dania przed zamknięciem kociołka. Potrzebujemy ok. 8-10 liści (ich liczba może się zmienić w zależności od średnicy i objętości kociołka).

    Pozostałą część kapusty kroimy w grubą kostkę.

    KROK 2: UKŁADAMY WARSTWAMI SKŁADNIKI

    Składniki układamy warstwami: dno kociołka i jego ściany smarujemy smalcem, ⅓ liści kapusty układamy na dnie kociołka, a następnie wykładamy na nie pierwszą warstwę pokrojonego boczku. Na warstwie boczku układamy pokrojone ziemniaki, pokrojoną świeżą kapustę, kiszoną kapustę z sokiem, cebulę i pokrojoną kiełbasę.

    Całość doprawiamy majerankiem, ostrą papryką i pieprzem.

    Boki kociołka wykładamy ⅓ liści kapusty (liście mogą wystawać z kociołka – ważne, by zabezpieczały ścianki naczynia). Powtarzamy układanie warstw pokrojonych składników. Kociołek wypełniamy nimi obficie. Całość ponownie doprawiamy majerankiem, ostrą papryką i pieprzem.

    Dodajemy 2 łyżki smalcu i napar z liści laurowych lub wodę. Na wierzchu układamy pozostałe liście kapusty. Kociołek nakrywamy pokrywką i mocno dociskamy nią składniki.

    KROK 3: DUSIMY PIECZONKI

    Nad dogaszonym ogniem ustawiamy kociołek i dalej nad żarem dusimy w nim pieczonki, co jakiś czas dokładając drewna, by podtrzymać żar. Pieczonki dusimy ok. 1,5-2 godzin – do miękkości ziemniaków.

    Kociołek możemy otwierać w trakcie duszenia, by kontrolować stopień wypieczenia składników i sprawdzać, czy liście kapusty nie przypiekają się za mocno. Podczas duszenia co jakiś czas podlewamy pieczonki naparem laurowym lub wodą.

    KROK 4: PODAJEMY PIECZONKI

    Gotowe pieczonki wykładamy na talerze tak, by znalazły się na nich składniki z każdej warstwy. Jeśli liście kapusty nie są zbyt mocno przypieczone, również nadają się do spożycia. Pieczonki podajemy z kefirem.

  • Śląskie pieczonki z kociołka - przepis • Kuchnia Lidla
  • SMACZNEGO!!!
f t g