Copyright 2024 - Custom text here

Dokąd tupta jeż? Do kuchennej szafki, w której schowały się zapomniane ciasteczka! Odkryj ich potencjał i przygotuj jesienne jeżyki bajaderki!

SKŁADNIKI

  • biszkopty, markizy, kruche ciastka, muffinki – 500 g
  • dynia – 150 g
  • suszone morele – 100 g
  • masło – 100 g
  • czekolada deserowa – 100 g
  • rum – 2 łyżki
  • masa marcepanowa jasna – 200 g
  • masa marcepanowa ciemna – 30 g
  • posypka czekoladowa patyczki – 100 g
  • PRZYGOTUJ:

    • robot kuchenny z hakiem
       

    PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

    Dynię obierz, oddziel miąższ od pestek i pokrój w kostkę. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 220°C przez ok. 40 minut. Po upieczeniu zmiksuj na gładką masę.

    ETAPY:

  • KROK 1: KRUSZYMY CIASTKA

    Wszystkie ciastka kruszymy bardzo drobno przy użyciu robota kuchennego.

    KROK 2: ŁĄCZYMY DYNIĘ Z MORELAMI

    Mus z dyni przekładamy na rozgrzaną, suchą patelnię. Dodajemy morele pokrojone w drobną kostkę. Smażymy do uzyskania gęstej papki przez ok. 5-10 minut.

    KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ CZEKOLADOWĄ

    W rondelku, na małym ogniu, rozpuszczamy masło. Dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy do momentu połączenia składników.

    KROK 4: DYNIĘ ŁĄCZYMY Z CIASTKAMI

    Masę dyniowo-morelową dodajemy do pokruszonych ciastek. Całość miksujemy do momentu połączenia. Dodajemy ⅓ polewy czekoladowej oraz rum i ponownie łączymy przy użyciu miksera.

    Z uzyskanej masy formujemy kulki, które następnie przekładamy do lodówki na 10-15 minut.

    KROK 5: FORMUJEMY JEŻYKI Z MASY MARCEPANOWEJ

    Jasną masę marcepanową kroimy na 5 kawałków. Każdy kawałek formujemy w dużą kulkę, a następnie rozpłaszczamy. W środku umieszczamy po jednej kulce bajaderce.

    Otaczamy bajaderkę masą marcepanową, tak aby schować ją w środku. Kulkę formujemy i rozpłaszczamy oraz wydłużamy z jednej strony, aby uformować kształt noska jeżyka. Nożem robimy nacięcia na jego zgięciu.

    Z ciemnej masy marcepanowej formujemy małe kuleczki, z których robimy oczka i czubki nosków.

    KROK 6: OBLEWAMY JEŻYKI POLEWĄ

    Grzbiet każdego jeżyka zanurzamy w polewie czekoladowej oraz obtaczamy w posypce czekoladowej.

    KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY KULKI W POLEWIE

    Pozostałe kulki bajaderki zanurzamy w polewie i obtaczamy w posypce czekoladowej. Dokładnie mieszamy i układamy na talerzu obok marcepanowych jeżyków.

  • Jeżyki bajaderki - przepis • Kuchnia Lidla
  • SMACZNEGO!!!!
f t g