Jeżyki Bajaderki
Jeżyki Bajaderki
Super UserDokąd tupta jeż? Do kuchennej szafki, w której schowały się zapomniane ciasteczka! Odkryj ich potencjał i przygotuj jesienne jeżyki bajaderki!
SKŁADNIKI
- biszkopty, markizy, kruche ciastka, muffinki – 500 g
- dynia – 150 g
- suszone morele – 100 g
- masło – 100 g
- czekolada deserowa – 100 g
- rum – 2 łyżki
- masa marcepanowa jasna – 200 g
- masa marcepanowa ciemna – 30 g
- posypka czekoladowa patyczki – 100 g
-
PRZYGOTUJ:
- robot kuchenny z hakiem
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Dynię obierz, oddziel miąższ od pestek i pokrój w kostkę. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 220°C przez ok. 40 minut. Po upieczeniu zmiksuj na gładką masę.
ETAPY:
- robot kuchenny z hakiem
-
KROK 1: KRUSZYMY CIASTKA
Wszystkie ciastka kruszymy bardzo drobno przy użyciu robota kuchennego.
KROK 2: ŁĄCZYMY DYNIĘ Z MORELAMIMus z dyni przekładamy na rozgrzaną, suchą patelnię. Dodajemy morele pokrojone w drobną kostkę. Smażymy do uzyskania gęstej papki przez ok. 5-10 minut.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ CZEKOLADOWĄ
W rondelku, na małym ogniu, rozpuszczamy masło. Dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy do momentu połączenia składników.
KROK 4: DYNIĘ ŁĄCZYMY Z CIASTKAMI
Masę dyniowo-morelową dodajemy do pokruszonych ciastek. Całość miksujemy do momentu połączenia. Dodajemy ⅓ polewy czekoladowej oraz rum i ponownie łączymy przy użyciu miksera.
Z uzyskanej masy formujemy kulki, które następnie przekładamy do lodówki na 10-15 minut.
KROK 5: FORMUJEMY JEŻYKI Z MASY MARCEPANOWEJ
Jasną masę marcepanową kroimy na 5 kawałków. Każdy kawałek formujemy w dużą kulkę, a następnie rozpłaszczamy. W środku umieszczamy po jednej kulce bajaderce.
Otaczamy bajaderkę masą marcepanową, tak aby schować ją w środku. Kulkę formujemy i rozpłaszczamy oraz wydłużamy z jednej strony, aby uformować kształt noska jeżyka. Nożem robimy nacięcia na jego zgięciu.
Z ciemnej masy marcepanowej formujemy małe kuleczki, z których robimy oczka i czubki nosków.
KROK 6: OBLEWAMY JEŻYKI POLEWĄ
Grzbiet każdego jeżyka zanurzamy w polewie czekoladowej oraz obtaczamy w posypce czekoladowej.
KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY KULKI W POLEWIE
Pozostałe kulki bajaderki zanurzamy w polewie i obtaczamy w posypce czekoladowej. Dokładnie mieszamy i układamy na talerzu obok marcepanowych jeżyków.
- SMACZNEGO!!!!