Tosty W Jajku
Tosty W Jajku
Super User
Szczegóły:
Kategoria: Śniadania
| Opublikowano: 27 kwiecień 2021
| Odsłony: 151
Proste danie, od którego robi się ciepło w środku. Nie tylko dlatego, że jemy je zaraz po zdjęciu z patelni i że jest takie proste i pyszne. W tym daniu główną rolę gra czerstwy chleb lub chałka, które – zamiast wyrzucić – zamieniamy w coś dobrego.
SKŁADNIki:
- czerstwy chleb lub chałka – 10-12 kromek
- jajka – 4 szt.
- mleko 2% lub 3,2% – ½ szklanki
- sól – 1 szczypta
- masło klarowane – do smażenia
- Opcjonalnie:
- cukier waniliowy – 2 łyżeczki
- cukier puder – 2 łyżki
- cynamon – ½ łyżeczki
- domowa konfitura
ETAPY:
KROK 1: ROZTRZEPUJEMY JAJKO
Jajka z mlekiem roztrzepujemy dokładnie, dodając szczyptę soli. Jeśli do tostów używamy chałki, to do masy mleczno-jajecznej dodajemy jeszcze cukier waniliowy.
KROK 2: SMAŻYMY TOSTY
Na patelni rozgrzewamy masło, każdą kromkę maczamy w masie (większe kromki przekrawamy na pół) i układamy na rozgrzanym tłuszczu. Smażymy z obu stron na rumiano, wykładamy na ręcznik papierowy.
KROK 3: PODAJEMY TOSTY
Tosty z chałki posypujemy przed podaniem chmurką cukru pudru z cynamonem, albo podajemy z ulubioną konfiturą.
SMACZNEGO :)