Copyright 2024 - Custom text here

Proste danie, od którego robi się ciepło w środku. Nie tylko dlatego, że jemy je zaraz po zdjęciu z patelni i że jest takie proste i pyszne. W tym daniu główną rolę gra czerstwy chleb lub chałka, które – zamiast wyrzucić – zamieniamy w coś dobrego.

SKŁADNIki:

  • czerstwy chleb lub chałka – 10-12 kromek
  • jajka – 4 szt.
  • mleko 2% lub 3,2% – ½ szklanki
  • sól – 1 szczypta
  • masło klarowane – do smażenia
  • Opcjonalnie:
  • cukier waniliowy – 2 łyżeczki
  • cukier puder – 2 łyżki
  • cynamon – ½ łyżeczki
  • domowa konfitura

 

 

ETAPY:

KROK 1: ROZTRZEPUJEMY JAJKO

Jajka z mlekiem roztrzepujemy dokładnie, dodając szczyptę soli. Jeśli do tostów używamy chałki, to do masy mleczno-jajecznej dodajemy jeszcze cukier waniliowy.

KROK 2: SMAŻYMY TOSTY

Na patelni rozgrzewamy masło, każdą kromkę maczamy w masie (większe kromki przekrawamy na pół) i układamy na rozgrzanym tłuszczu. Smażymy z obu stron na rumiano, wykładamy na ręcznik papierowy.

KROK 3: PODAJEMY TOSTY

Tosty z chałki posypujemy przed podaniem chmurką cukru pudru z cynamonem, albo podajemy z ulubioną konfiturą.

SMACZNEGO :)

Tosty w jajku - przepis • Kuchnia Lidla

f t g