Copyright 2024 - Custom text here

Klasyczne crumble to idealny domowy deser dla łasuchów w każdym wieku. Wykorzystaj ulubione owoce, przygotuj kruszonkę i podaj coś pysznego na słodki podwieczorek!

SKŁADNIKI

  • dowolne owoce (np. wiśnie, śliwki, morele, brzoskwinie lub jeden rodzaj tych owoców) – 1200 g
  • mąka ziemniaczana (lub skrobia ziemniaczana) – 2 łyżki
  • cynamon – ½  łyżeczki

 

  • mąka pszenna (160 g) – 1 szklanka
  • płatki owsiane, zwykłe – 1 szklanka (120 g)
  • roztopione masło – 120 g
  • drobny cukier – ½ szklanki (120 g)
  • posiekane orzechy włoskie – ½ szklanki (70 g)
  • wiórki kokosowe – 3 łyżki
  • mielony kardamon – 1 łyżeczka
  • sól – 1 szczypta


PRZYGOTUJ:

formę o wymiarach 20x30 cm

piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C 

ETAPY:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ

Wszystkie składniki suche mieszamy w misce. Dodajemy roztopione, lekko przestudzone masło. Mieszamy, najlepiej widelcem lub palcami, do otrzymania kruszonki.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY OWOCE

Cukier, mąkę ziemniaczaną i sól mieszamy. Z owoców pestkowych usuwamy pestki, większe kroimy na cząstki. Delikatnie mieszamy z suchymi składnikami, wkładamy do foremki o wymiarach ok. 20x30 cm. Posypujemy równomiernie kruszonką.

KROK 3: PIECZEMY OWOCE POD KRUSZONKĄ

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 40 minut, aż kruszonka będzie rumiana, a owoce pod nią będą „bąbelkować” sokiem.

Deser podajemy opcjonalnie z porcją ulubionych lodów.

Owoce pod owsiano-orzechową kruszonką - przepis • Kuchnia Lidla

SMACZNEGO!!!! 

f t g