Owoce Pod Owsiano-Orzechową Kruszonką
Owoce Pod Owsiano-Orzechową Kruszonką
Super UserKlasyczne crumble to idealny domowy deser dla łasuchów w każdym wieku. Wykorzystaj ulubione owoce, przygotuj kruszonkę i podaj coś pysznego na słodki podwieczorek!
SKŁADNIKI
- dowolne owoce (np. wiśnie, śliwki, morele, brzoskwinie lub jeden rodzaj tych owoców) – 1200 g
- mąka ziemniaczana (lub skrobia ziemniaczana) – 2 łyżki
- cynamon – ½ łyżeczki
- mąka pszenna (160 g) – 1 szklanka
- płatki owsiane, zwykłe – 1 szklanka (120 g)
- roztopione masło – 120 g
- drobny cukier – ½ szklanki (120 g)
- posiekane orzechy włoskie – ½ szklanki (70 g)
- wiórki kokosowe – 3 łyżki
- mielony kardamon – 1 łyżeczka
- sól – 1 szczypta
PRZYGOTUJ:
formę o wymiarach 20x30 cm
piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
ETAPY:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ
Wszystkie składniki suche mieszamy w misce. Dodajemy roztopione, lekko przestudzone masło. Mieszamy, najlepiej widelcem lub palcami, do otrzymania kruszonki.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY OWOCE
Cukier, mąkę ziemniaczaną i sól mieszamy. Z owoców pestkowych usuwamy pestki, większe kroimy na cząstki. Delikatnie mieszamy z suchymi składnikami, wkładamy do foremki o wymiarach ok. 20x30 cm. Posypujemy równomiernie kruszonką.
KROK 3: PIECZEMY OWOCE POD KRUSZONKĄ
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 40 minut, aż kruszonka będzie rumiana, a owoce pod nią będą „bąbelkować” sokiem.
Deser podajemy opcjonalnie z porcją ulubionych lodów.
SMACZNEGO!!!!