- Szczegóły
- Super User
- Kategoria: Śniadania
- Odsłony: 139
Słodkie i słone smaki w prawdziwie amerykańskiej odsłonie polecają się na tematyczne śniadanie! Przygotuj puszyste pancakes i podaj je z pożywnym koktajlem o smaku szarlotki.
SKŁADNIKI
BACON PANCAKES
- boczek w plastrach Pikok – 200 g
- jajka – 3 szt.
- mąka pszenna – 2 szklanki
- proszek do pieczenia – 1½ łyżeczki
- cukier puder – 1 łyżka
- sól – 1 szczypta
- mleko 3,2% – 1½ szklanki
- masło – 40 g
-
APPLE PIE SMOOTHIE W WERSJI FIT
- płatki owsiane – 1 szklanka
- napój migdałowy – 1 szklanka
- sok jabłkowy – 1 szklanka
- jabłka – 1½ szt.
- jogurt grecki – ¼ szklanki
- daktyle medjool – 4 szt.
- cynamon mielony – 1 łyżeczka
- gałka muszkatołowa – 1 szczypta
DO DEKORACJI
- cynamon mielony – 2 szczypty
- jabłko – ¼ szt.
DO PODANIA
- syrop klonowy – do polania pancakes
PRZYGOTUJ:
- sitko o drobnych oczkach
- blender ręczny
- ręczniki papierowe
- robot wielofunkcyjny lub blender kielichowy
- jednorazowe słomki
- rózgę kuchenną
- silikonową łopatkę
BACON PANCAKES
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PANCAKES
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól przesiewamy do miski przez sitko o drobnych oczkach. W rondelku rozpuszczamy masło. Odstawiamy.
Żółtka oddzielamy od białek i łączymy w osobnej misce z mlekiem. Dodajemy roztopione masło (ok. 4 łyżek). Mieszamy.
Mieszankę mokrych składników przelewamy do miski z suchymi składnikami. Dokładnie mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej.
Białka ubijamy na sztywną pianę za pomocą blendera, a następnie stopniowo przekładamy do bazy ciasta, delikatnie mieszając całość za pomocą silikonowej łopatki.
KROK 2: SMAŻYMY PANCAKES
Na patelni rozprowadzamy odrobinę oliwy, a jej nadmiar ściągamy za pomocą papierowego ręcznika. Patelnię rozgrzewamy, ustawiamy średni ogień i wlewamy na patelnię kolejno niewielkie porcje ciasta.
Pancakes smażymy z obu stron na złoty kolor.
KROK 3: SMAŻYMY BOCZEK
Bekon smażymy z obu stron na suchej patelni, aż nabierze złotego koloru. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
KROK 4: PODAJEMY PANCAKES
Pancakes przekładamy na talerz i polewamy syropem klonowym. Obok placuszków układamy przesmażony boczek.
APPLE PIE SMOOTHIE W WERSJI FIT
KROK 1: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SMOOTHIE
W naczyniu robota łączymy wszystkie składniki smoothie: napój migdałowy, płatki owsiane, sok jabłkowy, jabłka pokrojone w cząstki, jogurt i daktyle.
KROK 2: DOPRAWIAMY I PODAJEMY SMOOTHIE
Doprawiamy składniki smoothie cynamonem i gałką muszkatołową. Całość miksujemy na gładki, aksamitny koktajl. Przelewamy do wysokich szklanek, które dekorujemy jabłkiem pokrojonym w cienkie plasterki. Opcjonalnie: z wierzchu posypujemy cynamonem. Podajemy ze słomkami.
SMACZNEGO!!!
- Szczegóły
- Super User
- Kategoria: Śniadania
- Odsłony: 152
To jest świetny pomysł na łatwe i szybkie w przygotowaniu śniadanie! Wypróbuj przepis na zapiekane bagietki z jajkiem!
SKŁADNIKI
- bagietka – 4 szt.
- jajka – 4 szt.
- pomidor – 2 szt.
- starta mozzarella
- szczypiorek
- sól
- pieprz
-
PRZYGOTUJ
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
-
ETAPY:
- KROK 1: WYDRĄŻAMY BAGIETKI
-
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Z bagietek odkrawamy górną część, a następnie wydrążamy miąższ.
-
KROK 2: MASĘ WLEWAMY DO BAGIETEK
Pomidory myjemy i kroimy w kostkę. Do miseczki wbijamy 2 jajka i dodajemy połowę pomidorów. Doprawiamy pieprzem i solą. Całość mieszamy i rozlewamy do dwóch bagietek. Z drugą połową pomidorów i pozostałymi jajkami postępujemy tak samo i rozlewamy do kolejnych dwóch bagietek. Szczypiorek siekamy i posypujemy nim wierzch zapiekanek.
-
KROK 3: BAGIETKI POSYPUJEMY SEREM
Wierzch zapiekanek posypujemy startą mozzarellą. Bagietki układamy na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy przez ok. 15 minut. Upieczone bagietki posypujemy szczypiorkiem. Zapiekankę przykrywamy wierzchem bagietki.
SMACZNEGO!! ;)
- Szczegóły
- Super User
- Kategoria: Śniadania
- Odsłony: 147
Owocowe śniadanie na trzy sposoby – wypróbuj przepisy na pyszne omlety biszkoptowe z owocami na zimno i na ciepło.
SKŁADNIKI NA:
- OMLET Z BANANAMI I TRUSKAWKAMI
- jaja, rozmiar L – 3 szt.
- syrop z agawy – 2 łyżki
- mąka pszenna – 1,5 łyżki
- olej kokosowy – 1 łyżka
- truskawki – 1 garść
- banan – 1 szt.
-
- OMLET Z BORÓWKAMI
- jaja, rozmiar L – 3 szt.
- miód – 2 łyżki
- mąka orkiszowa – 1,5 łyżki
- olej kokosowy – 1 łyżka
- waniliowy serek homogenizowany – 1 opakowanie
- borówki – 1 garść
- OMLET Z BRZOSKWINIAMI
- Brzoskwinie na ciepło
- brzoskwinie – 3 szt.
- syrop klonowy – 50 ml
- masło – 1 łyżka
- OMLET
- jaja, rozmiar L – 3 szt.
- syrop klonowy – 1 łyżeczka
- mąka pszenna – 1 łyżka
- pełnoziarnista mąka pszenna – 1 łyżka
- olej kokosowy – 1 łyżka
-
ETAPY:
-
OMLET Z BANANAMI I TRUSKAWKAMI
Jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy w misce na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i ubijamy przez chwilę. Osładzamy syropem z agawy, delikatnie mieszamy rózgą. Dodajemy mąkę i ponownie delikatnie łączymy składniki.
Na patelni roztapiamy olej kokosowy. Wlewamy masę i smażymy na złoty kolor na średnim ogniu pod przykryciem. Odwracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Ściągamy z patelni.
Na omlet kładziemy pokrojone w plasterki banany i pocięte w ćwiartki truskawki. Opcjonalnie możemy skropić syropem z agawy. Dekorujemy listkami mięty.
-
OMLET Z BORÓWKAMI
Jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i ubijamy przez chwilę. Osładzamy miodem i dodajemy mąkę orkiszową. Delikatnie łączymy składniki za pomocą rózgi.
Na patelni roztapiamy olej kokosowy. Wlewamy masę i smażymy na średnim ogniu pod przykryciem. Odwracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Ściągamy z patelni.
Serek nakładamy na połowę omletu (ilość wedle uznania). Wykładamy borówki. Dekorujemy listkiem mięty.
-
OMLET Z GORĄCYMI BRZOSKWINIAMI
Umyte brzoskwinie przekrawamy na pół, usuwamy pestki. Owoce kroimy w plastry. Na rozgrzaną suchą patelnię wlewamy syrop klonowy. Wrzucamy brzoskwinie i karmelizujemy je w syropie. Od czasu do czasu mieszamy drewnianą szpatułką. Gdy owoce się dobrze skarmelizują, dodajemy 1 łyżkę masła. Całość mieszamy.
Jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i ubijamy przez chwilę. Osładzamy masę 1 łyżką syropu klonowego i dodajemy oba rodzaje mąki. Delikatnie łączymy składniki za pomocą rózgi.
Na patelni roztapiamy olej kokosowy. Wlewamy masę i smażymy na średnim ogniu pod przykryciem. Odwracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Ściągamy z patelni.
Omlet przekładamy na talerz i nakładamy dużą porcję brzoskwiń. Omlet składamy na pół. Wierzch dekorujemy kilkoma kawałkami brzoskwiń i listkami mięty.
- SMACZNEGO!!
- Szczegóły
- Super User
- Kategoria: Śniadania
- Odsłony: 159
SKŁADNIKI
WEGAŃSKIE BUŁECZKI HOT CROSS BUNS:
- DO DEKORACJI:
- rodzynki – 120 g
- oliwa z oliwek – 50 ml + niewielka ilość do wysmarowania miski
- jabłko – ½ sztuki
- napój migdałowy – 300 ml
- skórka otarta z ½ pomarańczy
- gałka muszkatołowa – 1 szczypta
- cynamon – ½ łyżeczki
- drożdże instant – 7 g (lub 25 g świeżych drożdży)
- cukier – 50 g
- mąka pszenna – 570 g + niewielka ilość do podsypania ciasta
- GLAZURA:
- woda – 60 ml
- cukier puder – 10 g
- mąka pszenna – 50 g
- dżem morelowy – 2 łyżki
- ciepła woda – 1 łyżka
- PRZYGOTUJ:
-
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220C
- papier do pieczenia
- blachę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm
- robot wielofunkcyjny z hakiem do wyrabiania ciasta (opcjonalnie)
- rękaw cukierniczy lub woreczek strunowy
- folię spożywczą lub bawełniany ręczniczek do przykrycia ciasta
- pędzelek
- blender
- tarkę o drobnych oczkach
- ETAPY:
-
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Mąkę, cukier, drożdże, cynamon, gałkę muszkatołową i skórkę otartą z pomarańczy łączymy w naczyniu robota.
W rondelku podgrzewamy napój migdałowy, a następnie łączymy go w naczyniu blendera z jabłkiem startym na tarce o drobnych oczkach i oliwą z oliwek. Miksujemy. Przelewamy do naczynia z mąką.
Krok 2: WYRABIAMY CIASTO
Wszystkie składniki wyrabiamy ok. 10 minut na gładkie, jednolite ciasto. Dodajemy rodzynki i ponownie wyrabiamy ok. 2-3 minut, aż połączą się z ciastem.
WSKAZÓWKA! Jeśli nie masz robota wielofunkcyjnego, możesz wyrobić ciasto ręcznie.
Gotowe ciasto przekładamy do dużej miski wysmarowanej oliwą. Miskę przykrywamy folią spożywczą lub bawełnianym ręczniczkiem i odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na ok. 1-2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Krok 3: FORMUJEMY BUŁECZKI
Wyrośnięte ciasto zagniatamy chwilę na blacie oprószonym mąką, a następnie dzielimy na 12 równych kawałków. Z każdego kawałka ciasta formujemy kulkę.
Uformowane bułeczki układamy, zachowując odstępy, na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.
Krok 4: DEKORUJEMY BUŁECZKI
Mąkę, cukier i wodę łączymy w misce i mieszamy, aż powstanie z nich gładka masa. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego (lub do torebki strunowej z odciętą końcówką) i szprycujemy na każdą bułeczkę, rysując wzór krzyża.
Krok 5: PIECZEMY I GLAZURUJEMY BUŁECZKI
Bułeczki pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C.
Dżem morelowy łączymy w miseczce z ciepłą wodą. Mieszamy.
Upieczone bułeczki wyjmujemy z piekarnika i smarujemy z wierzchu glazurą morelową – do tego celu używamy pędzelka. Odstawiamy do wystudzenia i podajemy.
SMACZNEGO! ;)
- Szczegóły
- Super User
- Kategoria: Śniadania
- Odsłony: 151
Proste danie, od którego robi się ciepło w środku. Nie tylko dlatego, że jemy je zaraz po zdjęciu z patelni i że jest takie proste i pyszne. W tym daniu główną rolę gra czerstwy chleb lub chałka, które – zamiast wyrzucić – zamieniamy w coś dobrego.
SKŁADNIki:
- czerstwy chleb lub chałka – 10-12 kromek
- jajka – 4 szt.
- mleko 2% lub 3,2% – ½ szklanki
- sól – 1 szczypta
- masło klarowane – do smażenia
- Opcjonalnie:
- cukier waniliowy – 2 łyżeczki
- cukier puder – 2 łyżki
- cynamon – ½ łyżeczki
- domowa konfitura
ETAPY:
KROK 1: ROZTRZEPUJEMY JAJKO
Jajka z mlekiem roztrzepujemy dokładnie, dodając szczyptę soli. Jeśli do tostów używamy chałki, to do masy mleczno-jajecznej dodajemy jeszcze cukier waniliowy.
KROK 2: SMAŻYMY TOSTY
Na patelni rozgrzewamy masło, każdą kromkę maczamy w masie (większe kromki przekrawamy na pół) i układamy na rozgrzanym tłuszczu. Smażymy z obu stron na rumiano, wykładamy na ręcznik papierowy.
KROK 3: PODAJEMY TOSTY
Tosty z chałki posypujemy przed podaniem chmurką cukru pudru z cynamonem, albo podajemy z ulubioną konfiturą.
SMACZNEGO :)