Copyright 2024 - Custom text here

Słodkie i słone smaki w prawdziwie amerykańskiej odsłonie polecają się na tematyczne śniadanie! Przygotuj puszyste pancakes i podaj je z pożywnym koktajlem o smaku szarlotki.

SKŁADNIKI

BACON PANCAKES

  • boczek w plastrach Pikok – 200 g
  • jajka – 3 szt.
  • mąka pszenna – 2 szklanki
  • proszek do pieczenia – 1½ łyżeczki
  • cukier puder – 1 łyżka
  • sól – 1 szczypta
  • mleko 3,2% – 1½ szklanki
  • masło – 40 g
  • APPLE PIE SMOOTHIE W WERSJI FIT

    • płatki owsiane – 1 szklanka
    • napój migdałowy – 1 szklanka
    • sok jabłkowy – 1 szklanka
    • jabłka – 1½ szt.
    • jogurt grecki – ¼ szklanki
    • daktyle medjool – 4 szt.
    • cynamon mielony – 1 łyżeczka
    • gałka muszkatołowa – 1 szczypta

    DO DEKORACJI

    • cynamon mielony – 2 szczypty
    • jabłko – ¼ szt.

DO PODANIA

  • syrop klonowy – do polania pancakes

 

PRZYGOTUJ:

  • sitko o drobnych oczkach
  • blender ręczny
  • ręczniki papierowe
  • robot wielofunkcyjny lub blender kielichowy
  • jednorazowe słomki
  • rózgę kuchenną
  • silikonową łopatkę

BACON PANCAKES

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PANCAKES

Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól przesiewamy do miski przez sitko o drobnych oczkach. W rondelku rozpuszczamy masło. Odstawiamy.

Żółtka oddzielamy od białek i łączymy w osobnej misce z mlekiem. Dodajemy roztopione masło (ok. 4 łyżek). Mieszamy.

Mieszankę mokrych składników przelewamy do miski z suchymi składnikami. Dokładnie mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej.

Białka ubijamy na sztywną pianę za pomocą blendera, a następnie stopniowo przekładamy do bazy ciasta, delikatnie mieszając całość za pomocą silikonowej łopatki.

KROK 2: SMAŻYMY PANCAKES

Na patelni rozprowadzamy odrobinę oliwy, a jej nadmiar ściągamy za pomocą papierowego ręcznika. Patelnię rozgrzewamy, ustawiamy średni ogień i wlewamy na patelnię kolejno niewielkie porcje ciasta.

Pancakes smażymy z obu stron na złoty kolor.

KROK 3: SMAŻYMY BOCZEK

Bekon smażymy z obu stron na suchej patelni, aż nabierze złotego koloru. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

KROK 4: PODAJEMY PANCAKES

Pancakes przekładamy na talerz i polewamy syropem klonowym. Obok placuszków układamy przesmażony boczek.

APPLE PIE SMOOTHIE W WERSJI FIT

 

KROK 1: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SMOOTHIE

W naczyniu robota łączymy wszystkie składniki smoothie: napój migdałowy, płatki owsiane, sok jabłkowy, jabłka pokrojone w cząstki, jogurt i daktyle.

KROK 2: DOPRAWIAMY I PODAJEMY SMOOTHIE

Doprawiamy składniki smoothie cynamonem i gałką muszkatołową. Całość miksujemy na gładki, aksamitny koktajl. Przelewamy do wysokich szklanek, które dekorujemy jabłkiem pokrojonym w cienkie plasterki. Opcjonalnie: z wierzchu posypujemy cynamonem. Podajemy ze słomkami.

Pancakes z borówkami - przepis • Kuchnia Lidla

SMACZNEGO!!!

To jest świetny pomysł na łatwe i szybkie w przygotowaniu śniadanie! Wypróbuj przepis na zapiekane bagietki z jajkiem!

SKŁADNIKI

  • bagietka – 4 szt.
  • jajka – 4 szt.
  • pomidor – 2 szt.
  • starta mozzarella
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz
  • PRZYGOTUJ

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • ETAPY:

  • KROK 1: WYDRĄŻAMY BAGIETKI
  • Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Z bagietek odkrawamy górną część, a następnie wydrążamy miąższ.

  • KROK 2: MASĘ WLEWAMY DO BAGIETEK

    Pomidory myjemy i kroimy w kostkę. Do miseczki wbijamy 2 jajka i dodajemy połowę pomidorów. Doprawiamy pieprzem i solą. Całość mieszamy i rozlewamy do dwóch bagietek. Z drugą połową pomidorów i pozostałymi jajkami postępujemy tak samo i rozlewamy do kolejnych dwóch bagietek. Szczypiorek siekamy i posypujemy nim wierzch zapiekanek.

  • KROK 3: BAGIETKI POSYPUJEMY SEREM

    Wierzch zapiekanek posypujemy startą mozzarellą. Bagietki układamy na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy przez ok. 15 minut. Upieczone bagietki posypujemy szczypiorkiem. Zapiekankę przykrywamy wierzchem bagietki.

  •                                                                    Jajko zapiekane w bagietce - przepis • Kuchnia Lidla

SMACZNEGO!! ;)

Owocowe śniadanie na trzy sposoby – wypróbuj przepisy  na pyszne omlety biszkoptowe z owocami na zimno i na ciepło.

SKŁADNIKI NA:

  • OMLET Z BANANAMI I TRUSKAWKAMI
  • jaja, rozmiar L – 3 szt.
  • syrop z agawy – 2 łyżki
  • mąka pszenna – 1,5 łyżki
  • olej kokosowy – 1 łyżka
  • truskawki – 1 garść
  • banan – 1 szt.
    • OMLET Z BORÓWKAMI
    • jaja, rozmiar L – 3 szt.
    • miód – 2 łyżki
    • mąka orkiszowa – 1,5 łyżki
    • olej kokosowy – 1 łyżka
    • waniliowy serek homogenizowany – 1 opakowanie
    • borówki – 1 garść
    • OMLET Z BRZOSKWINIAMI
    • Brzoskwinie na ciepło
    • brzoskwinie – 3 szt.
    • syrop klonowy – 50 ml
    • masło – 1 łyżka
    •  OMLET
      • jaja, rozmiar L – 3 szt.
      • syrop klonowy – 1 łyżeczka
      • mąka pszenna – 1 łyżka
      • pełnoziarnista mąka pszenna – 1 łyżka
      • olej kokosowy – 1 łyżka
      •  
      • ETAPY:

      •  

        OMLET Z BANANAMI I TRUSKAWKAMI

        Jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy w misce na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i ubijamy przez chwilę. Osładzamy syropem z agawy, delikatnie mieszamy rózgą. Dodajemy mąkę i ponownie delikatnie łączymy składniki.

        Na patelni roztapiamy olej kokosowy. Wlewamy masę i smażymy na złoty kolor na średnim ogniu pod przykryciem. Odwracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Ściągamy z patelni.

        Na omlet kładziemy pokrojone w plasterki banany i pocięte w ćwiartki truskawki. Opcjonalnie możemy skropić syropem z agawy. Dekorujemy listkami mięty.

      • Puszysty omlet owocowy - alaantkoweblw
      •  

        OMLET Z BORÓWKAMI

        Jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i ubijamy przez chwilę. Osładzamy miodem i dodajemy mąkę orkiszową. Delikatnie łączymy składniki za pomocą rózgi.

        Na patelni roztapiamy olej kokosowy. Wlewamy masę i smażymy na średnim ogniu pod przykryciem. Odwracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Ściągamy z patelni.

        Serek nakładamy na połowę omletu (ilość wedle uznania). Wykładamy borówki. Dekorujemy listkiem mięty.

      • OMLET Z BORÓWKAMI - Kuchnia Joanny
      •  

        OMLET Z GORĄCYMI BRZOSKWINIAMI

        Umyte brzoskwinie przekrawamy na pół, usuwamy pestki. Owoce kroimy w plastry. Na rozgrzaną suchą patelnię wlewamy syrop klonowy. Wrzucamy brzoskwinie i karmelizujemy je w syropie. Od czasu do czasu mieszamy drewnianą szpatułką. Gdy owoce się dobrze skarmelizują, dodajemy 1 łyżkę masła. Całość mieszamy.

        Jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i ubijamy przez chwilę. Osładzamy masę 1 łyżką syropu klonowego i dodajemy oba rodzaje mąki. Delikatnie łączymy składniki za pomocą rózgi. 

        Na patelni roztapiamy olej kokosowy. Wlewamy masę i smażymy na średnim ogniu pod przykryciem. Odwracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Ściągamy z patelni.

        Omlet przekładamy na talerz i nakładamy dużą porcję brzoskwiń. Omlet składamy na pół. Wierzch dekorujemy kilkoma kawałkami brzoskwiń i listkami mięty.

      • Omlet biszkoptowy z brzoskwiniami - PrzyslijPrzepis.pl
      • SMACZNEGO!!
Puszyste i pachnące bułeczki z rodzynkami, na świecie znane pod nazwą Hot Cross Buns. Oznaczone są na wierzchu lukrem lub krzyżykiem z ciasta, co stanowi ich charakterystyczny znak.

SKŁADNIKI

WEGAŃSKIE BUŁECZKI HOT CROSS BUNS:

  • DO DEKORACJI:
  • rodzynki – 120 g
  • oliwa z oliwek – 50 ml + niewielka ilość do wysmarowania miski
  • jabłko – ½ sztuki
  • napój migdałowy – 300 ml
  • skórka otarta z ½ pomarańczy
  • gałka muszkatołowa – 1 szczypta
  • cynamon – ½ łyżeczki
  • drożdże instant – 7 g (lub 25 g świeżych drożdży)
  • cukier – 50 g
  • mąka pszenna – 570 g + niewielka ilość do podsypania ciasta
  • GLAZURA:
  • woda – 60 ml
  • cukier puder – 10 g
  • mąka pszenna – 50 g
  • dżem morelowy – 2 łyżki
  • ciepła woda – 1 łyżka
  • PRZYGOTUJ:
    • piekarnik rozgrzany do temperatury 220C
    • papier do pieczenia
    • blachę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm
    • robot wielofunkcyjny z hakiem do wyrabiania ciasta (opcjonalnie)
    • rękaw cukierniczy lub woreczek strunowy
    • folię spożywczą lub bawełniany ręczniczek do przykrycia ciasta
    • pędzelek
    • blender
    • tarkę o drobnych oczkach
  • ETAPY:
  • Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

    Mąkę, cukier, drożdże, cynamon, gałkę muszkatołową i skórkę otartą z pomarańczy łączymy w naczyniu robota.

    W rondelku podgrzewamy napój migdałowy, a następnie łączymy go w naczyniu blendera z jabłkiem startym na tarce o drobnych oczkach i oliwą z oliwek. Miksujemy. Przelewamy do naczynia z mąką.

    Krok 2: WYRABIAMY CIASTO

    Wszystkie składniki wyrabiamy ok. 10 minut na gładkie, jednolite ciasto. Dodajemy rodzynki i ponownie wyrabiamy ok. 2-3 minut, aż połączą się z ciastem. 

    WSKAZÓWKA! Jeśli nie masz robota wielofunkcyjnego, możesz wyrobić ciasto ręcznie.

    Gotowe ciasto przekładamy do dużej miski wysmarowanej oliwą. Miskę przykrywamy folią spożywczą lub bawełnianym ręczniczkiem i odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na ok. 1-2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

    Krok 3: FORMUJEMY BUŁECZKI

    Wyrośnięte ciasto zagniatamy chwilę na blacie oprószonym mąką, a następnie dzielimy na 12 równych kawałków. Z każdego kawałka ciasta formujemy kulkę.

    Uformowane bułeczki układamy, zachowując odstępy, na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.

    Krok 4: DEKORUJEMY BUŁECZKI

    Mąkę, cukier i wodę łączymy w misce i mieszamy, aż powstanie z nich gładka masa. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego (lub do torebki strunowej z odciętą końcówką) i szprycujemy na każdą bułeczkę, rysując wzór krzyża.

    Krok 5: PIECZEMY I GLAZURUJEMY BUŁECZKI

    Bułeczki pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C.

    Dżem morelowy łączymy w miseczce z ciepłą wodą. Mieszamy.

    Upieczone bułeczki wyjmujemy z piekarnika i smarujemy z wierzchu glazurą morelową – do tego celu używamy pędzelka. Odstawiamy do wystudzenia i podajemy. 

    Słodkie wegańskie bułeczki Hot Cross Buns - przepis • Kuchnia Lidla    VEGANation: WEGAŃSKIE HOT CROSS BUNS      MniuMniu - Kuchnia roślinna: WEGAŃSKIE BUŁECZKI Z RODZYNKAMI - HOT CROSS  BUNS

    SMACZNEGO! ;)

Proste danie, od którego robi się ciepło w środku. Nie tylko dlatego, że jemy je zaraz po zdjęciu z patelni i że jest takie proste i pyszne. W tym daniu główną rolę gra czerstwy chleb lub chałka, które – zamiast wyrzucić – zamieniamy w coś dobrego.

SKŁADNIki:

  • czerstwy chleb lub chałka – 10-12 kromek
  • jajka – 4 szt.
  • mleko 2% lub 3,2% – ½ szklanki
  • sól – 1 szczypta
  • masło klarowane – do smażenia
  • Opcjonalnie:
  • cukier waniliowy – 2 łyżeczki
  • cukier puder – 2 łyżki
  • cynamon – ½ łyżeczki
  • domowa konfitura

 

 

ETAPY:

KROK 1: ROZTRZEPUJEMY JAJKO

Jajka z mlekiem roztrzepujemy dokładnie, dodając szczyptę soli. Jeśli do tostów używamy chałki, to do masy mleczno-jajecznej dodajemy jeszcze cukier waniliowy.

KROK 2: SMAŻYMY TOSTY

Na patelni rozgrzewamy masło, każdą kromkę maczamy w masie (większe kromki przekrawamy na pół) i układamy na rozgrzanym tłuszczu. Smażymy z obu stron na rumiano, wykładamy na ręcznik papierowy.

KROK 3: PODAJEMY TOSTY

Tosty z chałki posypujemy przed podaniem chmurką cukru pudru z cynamonem, albo podajemy z ulubioną konfiturą.

SMACZNEGO :)

Tosty w jajku - przepis • Kuchnia Lidla

f t g