Grillowane Bataty Z Sosem Chimirichurii
Grillowane Bataty Z Sosem Chimirichurii
Super User
Szczegóły:
Kategoria: Kolacje
| Opublikowano: 29 kwiecień 2021
| Odsłony: 195
Słodkie ziemniaki i ziołowo-pikantny sos to idealne zestawienie.
SKŁADNIKI
GRILLOWANE BATATY
- bataty – 2 szt.
- oliwa z oliwek – 3 łyżki
- sól – ½ łyżeczki
SOS CHIMICHURRI
- świeża natka pietruszki – 1 pęczek
- papryczka chili – 1 szt.
- cebula szalotka – 1 szt.
- sok wyciśnięty z cytryny – 1 łyżka
- oliwa z oliwek – ¼ szklanki
DO PODANIA
- cytryna – 1 szt.
-
PRZYGOTUJ:
- patelnię grillową
- pędzelek
ETAPY:
-
KROK 1: KROIMY I PRZYPRAWIAMY BATATY
Bataty myjemy, osuszamy, a następnie kroimy wzdłuż w podłużne plastry o grubości ok. 2-3 mm. Każdy plaster smarujemy z obu stron oliwą i oprószamy solą.
KROK 2: GRILLUJEMY BATATY
Plastry batatów grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej ok. 3 minut z każdej strony.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Natkę pietruszki i papryczkę chili drobno siekamy, a szalotkę kroimy w drobną kostkę. Pokrojone warzywa przekładamy do miseczki. Dodajemy sok z cytryny i oliwę z oliwek. Całość dokładnie mieszamy.
KROK 4: PODAJEMY DANIE
Grillowane plastry batatów wykładamy na talerz i polewamy ziołowym sosem. Podajemy na ciepło z cytryną pokrojoną na cząstki.
- SMACZNEGO!!!!!