Copyright 2024 - Custom text here

Słodkie ziemniaki i ziołowo-pikantny sos to idealne zestawienie.

SKŁADNIKI

GRILLOWANE BATATY

  •  bataty – 2 szt.
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki
  • sól – ½ łyżeczki

SOS CHIMICHURRI

  • świeża natka pietruszki – 1 pęczek
  • papryczka chili – 1 szt.
  • cebula szalotka – 1 szt.
  • sok wyciśnięty z cytryny – 1 łyżka
  • oliwa z oliwek – ¼ szklanki

DO PODANIA 

  • cytryna – 1 szt.
  • PRZYGOTUJ:

    • patelnię grillową
    • pędzelek

    ETAPY:

  • KROK 1: KROIMY I PRZYPRAWIAMY BATATY

    Bataty myjemy, osuszamy, a następnie kroimy wzdłuż w podłużne plastry o grubości ok. 2-3 mm. Każdy plaster smarujemy z obu stron oliwą i oprószamy solą.

    KROK 2: GRILLUJEMY BATATY

    Plastry batatów grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej ok. 3 minut z każdej strony.

    KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS

    Natkę pietruszki i papryczkę chili drobno siekamy, a szalotkę kroimy w drobną kostkę. Pokrojone warzywa przekładamy do miseczki. Dodajemy sok z cytryny i oliwę z oliwek. Całość dokładnie mieszamy.

    KROK 4: PODAJEMY DANIE

    Grillowane plastry batatów wykładamy na talerz i polewamy ziołowym sosem. Podajemy na ciepło z cytryną pokrojoną na cząstki.

  • Grillowane bataty z sosem chimichurri - przepis • Kuchnia Lidla
  • SMACZNEGO!!!!!
f t g