Fondue Serowe
Fondue Serowe
Super UserSKŁADNIKI
- białe wytrawne wino – 150 ml
- ser Cheddar – 100 g
- ser Ementaler – 100 g
- ser Roquefor – 25 g
- ser Petit Mounster – 25 g
- ser Bretagne – 20 g
- mąka ziemniaczana – 2 łyżki
- czosnek – 1 ząbek
- pieprz biały mielony – 1,5 łyżeczki
- gałka muszkatołowa – 1/3 łyżeczki
- curry – 1/2 łyżeczki
- musztarda Dijon – 1 łyżeczka
- DO SERWOWANIA:
- figa – 1 szt.
- winogrona – 1 kiść
- rzodkiewka – 1 szt.
- bagietka – 1 szt.
- warzywa korzeniowe upieczone – ilość wg uznania
- polędwica wołowa surowa do smażenia – ilość wg uznania
-
- garnek do foundue
- tarka o grubych oczkaczkach
KROK 1: PODGRZEWAMY WINO
- Wino przelewamy do naczynia do foundee. Do wina dodajemy zgnieciony ząbek czosnku. Całość podgrzewamy.
- KROK 2: TARKUJEMY SERY
-
-
Sery Cheddar i Ementaler tarkujemy do miski. Dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Całość mieszamy.
-
KROK 3: DODAJEMY SER DO WINA
Gdy wino zacznie się gotować partiami dodajemy ser, cały czas mieszając. Całość mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji. Dolewamy 20 ml wody.
-
KROK 4: DODAJEMY PRZYPRAWY
Dodajemy biały, mielony pieprz, gałkę muszkatołową, musztardę.
-
KROK 5: DODAJEMY SERY
Ser Petit Mounster, Roquefor i Bretagne kroimy drobno. Dodajemy do garnka i mieszamy dokładnie do momentu rozpuszczenia.
-
KROK 6: DODAJEMY CURRY
Curry oraz mieszaninę 20 ml wody i mąki ziemniaczanej dodajemy do garnka. Zmniejszamy temperaturę do minimum.
-
KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI
Figę kroimy w ćwiartki. Winogrona układamy na talerzu. Gruszkę kroimy w ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w grubą kostkę.
Rzodkiewkę kroimy w plasterki. Upieczone marchewki i pietruszkę kroimy w grube słupki i skrapiamy odrobiną oliwy. Bagietkę kroimy wzdłuż a następnie w półplastry. Polędwica obsmażamy na patelni. - SMACZNEGO!!!!!!
-