Copyright 2024 - Custom text here
Fondue to prawdziwy rytuał! Przygotuj go w wersji wytrawnej – wino, sery i doskonałe dodatki. To prawdziwa uczta dla Twoich kubków smakowych!

SKŁADNIKI

  • białe wytrawne wino – 150 ml
  • ser Cheddar – 100 g
  • ser Ementaler – 100 g
  • ser Roquefor – 25 g
  • ser Petit Mounster – 25 g
  • ser Bretagne – 20 g
  • mąka ziemniaczana – 2 łyżki
  • czosnek – 1 ząbek
  • pieprz biały mielony – 1,5 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa – 1/3 łyżeczki
  • curry – 1/2 łyżeczki
  • musztarda Dijon – 1 łyżeczka
  • DO SERWOWANIA:
    • figa – 1 szt.
    • winogrona – 1 kiść
    • rzodkiewka – 1 szt.
    • bagietka – 1 szt.
    • warzywa korzeniowe upieczone – ilość wg uznania
    • polędwica wołowa surowa do smażenia – ilość wg uznania
      • garnek do foundue
      • tarka o grubych oczkaczkach

KROK 1: PODGRZEWAMY WINO

  • Wino przelewamy do naczynia do foundee. Do wina dodajemy zgnieciony ząbek czosnku. Całość podgrzewamy.
  • KROK 2: TARKUJEMY SERY
    • Sery Cheddar i Ementaler tarkujemy do miski. Dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Całość mieszamy.

    • KROK 3: DODAJEMY SER DO WINA

      Gdy wino zacznie się gotować partiami dodajemy ser, cały czas mieszając. Całość mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji. Dolewamy 20 ml wody.

    • KROK 4: DODAJEMY PRZYPRAWY

      Dodajemy biały, mielony pieprz, gałkę muszkatołową, musztardę.

    • KROK 5: DODAJEMY SERY

      Ser Petit Mounster, Roquefor i Bretagne kroimy drobno. Dodajemy do garnka i mieszamy dokładnie do momentu rozpuszczenia.  

    • KROK 6: DODAJEMY CURRY

      Curry oraz mieszaninę 20 ml wody i mąki ziemniaczanej dodajemy do garnka. Zmniejszamy temperaturę do minimum.
       

    • KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI

      Figę kroimy w ćwiartki. Winogrona układamy na talerzu. Gruszkę kroimy w ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w grubą kostkę.

      Rzodkiewkę kroimy w plasterki. Upieczone marchewki i pietruszkę kroimy w grube słupki i skrapiamy odrobiną oliwy. Bagietkę kroimy wzdłuż a następnie w półplastry. Polędwica obsmażamy na patelni.

    • Fondue serowe - przepis - Mojegotowanie.pl
    • SMACZNEGO!!!!!!
f t g