- Szczegóły
- Super User
- Kategoria: Przystawki
- Odsłony: 149
Idealna danie dla mięsnego niejadka. Niekwestionowana ozdoba stołu, przy okazji bardzo smaczna.
SKŁADNIKI:
• 500 g mielonego mięsa z indyka
• 1 bułka kajzerka
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżki oliwy
• 3 jajka ugotowane
• 2 jajka surowe
• sól, pieprz
• pęczek zielonej pietruszki
- OPCJONALNIE:
• cienkie kabanosy drobiowe
• 4 orzechy włoskie
• 4 ziarna ziela angielskiego
• 2 goździki
• 1 oliwka czarna
- ETAPY:
KROK 1:
- Namoczyć bułkę w wodzie, odcisnąć i drobno pokroić.Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oliwie. Czosnek zmiażdżyć. Natkę pietruszki pokroić.Mięso mielone wymieszać z cebulą, bułką, czosnkiem, jajkami surowymi, pietruszką i przyprawić.
-
KROK 1:
- Na blasze do pieczenia położyć papier. Mięso podzielić na 3 części. Z dwóch części mięsa i 2 gotowanych jajek uformować jednego jeża. Drugiego jeża uformować z jednego jajka i pozostałej części mięsa. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st.C przez 40 minut.
KROK 1:
- Szczegóły
- Super User
- Kategoria: Przystawki
- Odsłony: 130
Doskonała na śniadanie i kolację, pyszna, łatwa i szybka w przygotowaniu – poznaj przepis na najlepszą pastę jajeczną!
SKŁADNIKI
- jajka – 3 szt.
- szalotka – 1 szt.
- kiszone ogórki – 2 szt.
- majonez – 70 g
- mielona słodka papryka
- ocet spirytusowy
- sól
- pieprz
-
DO PODANIA
- sezam
- chleb
- rukola
-
ETAPY:
Jajka gotujemy na półtwardo (około 4-6 minut) z dodatkiem octu. Następnie obieramy ze skorupek, przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Do jajek dodajemy majonez, pokrojoną w drobną kostkę szalotkę i kiszony ogórek. Pastę doprawiamy mieloną papryką, solą i pieprzem. Kromki chleba smarujemy pastą, posypujemy sezamem i rukolą.
SMACZNEGO!!!!
- Szczegóły
- Super User
- Kategoria: Przystawki
- Odsłony: 182
Proste, szybkie, przepyszne i idealne na imprezową przekąskę! Przygotuj 2 rodzaje kanapek w francuskim stylu i podaj je na talerzu rozmaitości pełnym innych smacznych kąsków.
SKŁADNIKI
ZAPIEKANE BAGIETKI CEBULOWE Z DŻEMEM FIGOWYM
- bagietka – 1 szt.
- cebula – 500 g
- masło – 2 łyżki
- sól – 1 szczypta
- cukier – 1-2 łyżki
- ocet balsamiczny – 1 łyżka
- suszony tymianek – 1/2 łyżeczki
- ser tomme de montagne – 150 g
-
KANAPECZKI Z SAŁATKĄ POROWĄ I SALAMI
- por (biała część) – 1 szt.
- sól – 1 szczypta
- jabłko – 1 szt.
- jajka ugotowane na twardo – 2 szt.
- świeży koperek – ½ pęczka
- jogurt grecki – 3 łyżki
- majonez – 3 łyżki
- pieprz – 1 szczypta
- salami suszone z kawałkami orzechów – 125 g
- francuska bagietka – 1 szt.
-
FRANCUSKI TALERZ ROZMAITOŚCI
- sałata masłowa – 5 liści
- rzodkiewki – 5 szt.
- pomidorki koktajlowe na gałązce – 6-8 szt.
- ser tomme de montagne – 150 g
- ser munster – 300 g
- konfitura z fig – 100 g
- minisalami – 75 g
-
PRZYGOTUJ:
-
piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
-
blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
ZAPIEKANE BAGIETKI CEBULOWE Z DŻEMEM FIGOWYM
-
- KROK 1: SMAŻYMY CEBULĘ
Cebulę pokrojoną w piórka smażymy na patelni na rozgrzanym maśle, aż nabierze złotego koloru. Doprawiamy solą. Dodajemy cukier. Mieszamy i smażymy chwilę, a następnie zalewamy octem balsamicznym. Doprawiamy tymiankiem. Ponownie mieszamy.
-
KROK 2: ZAPIEKAMY BAGIETKI
Bagietkę przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie na 4 kawałki. Na każdy kawałek bagietki wykładamy przesmażoną cebulę.
Bagietki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy ser tomme de montagne pokrojony na mniejsze kawałki.
Pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
-
KANAPECZKI Z SAŁATKĄ POROWĄ I SALAMI
- KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ POROWĄ
Białą część pora kroimy w półtalarki, przekładamy do miski i oprószamy solą. Mieszamy. Dodajemy jabłko, ugotowane jajka pokrojone w kostkę i drobno posiekany koperek. Dodajemy majonez i jogurt grecki. Całość doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy.
-
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY KANAPECZKI
Bagietkę kroimy na małe kanapeczki. Na każdą z nich wykładamy porcję sałatki porowej i plasterki salami.
-
FRANCUSKI TALERZ ROZMAITOŚCI
Zapieczone bagietki i kanapeczki z sałatką porową układamy na drewnianej desce. Wokół kanapek układamy listki sałaty, pomidorki koktajlowe na gałązce, minisalami, ser tomme de montagne pokrojony w paski, ser munster pokrojony w trójkąty i połówki rzodkiewek. Na podpieczone bagietki z cebulą wykładamy konfiturę z fig.
- SMACZNEGO!!
- Szczegóły
- Super User
- Kategoria: Przystawki
- Odsłony: 157
Domowe chlebki pita, aromatyczny falafel z ciecierzycy i orzeźwiająca sałatka z ogórków – to świetny pomysł na obiad w stylu orientalnym!
SKŁADNIKI
FALAFELE
- ciecierzyca sucha – 400 g
- cynamon – 1 łyżeczka
- mielony kmin rzymski – ½ łyżeczki
- sól – ½ łyżeczki
- świeża kolendra
- świeża mięta
- papryczka chili – 1 szt.
- czosnek – 3 ząbki
- olej – 500 ml
CHLEBKI PITA
- świeże drożdże – 15 g
- ciepła woda – 1 szklanka
- mąka pszenna – 2 szklanki
- sól – 1 łyżeczka
-
SAŁATKA Z OGÓRKÓW
- ogórek – 2 szt.
- czosnek – 1 ząbek
- papryczka chili – 2 szt.
- świeża mięta
- prażony sezam – 1 łyżeczka
- syrop z agawy – 2 łyżki
- biały ocet winny – 1 łyżka
- limonka – 1 szt.
- oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
- sól
- pieprz
DEKORACJA
- sałata lodowa
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- prażony sezam – 1 łyżeczka
-
PRZYGOTUJ
- wałek do ciasta
- blachę do pieczenia lub patelnię
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
- blender
- praskę do czosnku
- termometr kuchenny
Etapy:
- KROK 1: SMAŻYMY FALAFELE
Ciecierzycę zalewamy wodą, tak aby było jej było 2 razy więcej niż ciecierzycy. Zostawiamy na noc do namoczenia. Ciecierzycę wrzucamy do kielicha blendera i miksujemy. Masę mieszamy z przyprawami, 2 łyżeczkami posiekanej kolendry, 1 łyżeczką posiekanej mięty i posiekaną papryczką chili oraz ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Z masy formujemy kotleciki wielkości orzecha włoskiego. Olej rozgrzewamy w garnku do temperatury 160-170°C. Kotleciki smażymy przez ok. 2-3 minuty. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych
-
KROK 2: PIECZEMY CHLEBKI PITA
Drożdże mieszamy z wodą. Mąkę wraz z solą przesiewamy przez sitko do miski. Dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części. Formujemy kulki i rozwałkowujemy je na placki o średnicy ok. 20 cm. Placki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Chlebki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C. Można je również piec bez dodatku tłuszczu na dobrze rozgrzanej patelni przez ok. 3-4 minuty z każdej strony.
-
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z OGÓRKÓW
Ogórki kroimy w cienkie plastry, dodajemy posiekany ząbek czosnku, pokrojone w krążki papryczki chili, posiekaną miętę i uprażony na suchej patelni sezam. W osobnej miseczce mieszamy syrop z agawy, ocet, sok z limonki, oliwę, sól i pieprz. Tak powstałym sosem zalewamy ogórki. Ponownie mieszamy i odstawiamy sałatkę na 15 minut, aby składniki się przegryzły.
Pity przekrawamy na pół. Do środka wkładamy liść sałaty, falafele, sałatkę. Skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy sezamem.
- SMACZNEGO!!
- Szczegóły
- Super User
- Kategoria: Przystawki
- Odsłony: 146
SKŁADNIKI
- białe wytrawne wino – 150 ml
- ser Cheddar – 100 g
- ser Ementaler – 100 g
- ser Roquefor – 25 g
- ser Petit Mounster – 25 g
- ser Bretagne – 20 g
- mąka ziemniaczana – 2 łyżki
- czosnek – 1 ząbek
- pieprz biały mielony – 1,5 łyżeczki
- gałka muszkatołowa – 1/3 łyżeczki
- curry – 1/2 łyżeczki
- musztarda Dijon – 1 łyżeczka
- DO SERWOWANIA:
- figa – 1 szt.
- winogrona – 1 kiść
- rzodkiewka – 1 szt.
- bagietka – 1 szt.
- warzywa korzeniowe upieczone – ilość wg uznania
- polędwica wołowa surowa do smażenia – ilość wg uznania
-
- garnek do foundue
- tarka o grubych oczkaczkach
KROK 1: PODGRZEWAMY WINO
- Wino przelewamy do naczynia do foundee. Do wina dodajemy zgnieciony ząbek czosnku. Całość podgrzewamy.
- KROK 2: TARKUJEMY SERY
-
-
Sery Cheddar i Ementaler tarkujemy do miski. Dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Całość mieszamy.
-
KROK 3: DODAJEMY SER DO WINA
Gdy wino zacznie się gotować partiami dodajemy ser, cały czas mieszając. Całość mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji. Dolewamy 20 ml wody.
-
KROK 4: DODAJEMY PRZYPRAWY
Dodajemy biały, mielony pieprz, gałkę muszkatołową, musztardę.
-
KROK 5: DODAJEMY SERY
Ser Petit Mounster, Roquefor i Bretagne kroimy drobno. Dodajemy do garnka i mieszamy dokładnie do momentu rozpuszczenia.
-
KROK 6: DODAJEMY CURRY
Curry oraz mieszaninę 20 ml wody i mąki ziemniaczanej dodajemy do garnka. Zmniejszamy temperaturę do minimum.
-
KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI
Figę kroimy w ćwiartki. Winogrona układamy na talerzu. Gruszkę kroimy w ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w grubą kostkę.
Rzodkiewkę kroimy w plasterki. Upieczone marchewki i pietruszkę kroimy w grube słupki i skrapiamy odrobiną oliwy. Bagietkę kroimy wzdłuż a następnie w półplastry. Polędwica obsmażamy na patelni. - SMACZNEGO!!!!!!
-
Strona 1 z 2