Copyright 2024 - Custom text here

Idealna danie dla mięsnego niejadka. Niekwestionowana ozdoba stołu, przy okazji bardzo smaczna.

 SKŁADNIKI:

•  500 g mielonego mięsa z indyka

• 1 bułka kajzerka
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżki oliwy
• 3 jajka ugotowane
• 2 jajka surowe
• sól, pieprz
• pęczek zielonej pietruszki

  • OPCJONALNIE:

• cienkie kabanosy drobiowe
• 4 orzechy włoskie
• 4 ziarna ziela angielskiego
• 2 goździki
• 1 oliwka czarna

  • ETAPY:

KROK 1:

  •  
  • Namoczyć bułkę w wodzie, odcisnąć i drobno pokroić.Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oliwie. Czosnek zmiażdżyć. Natkę pietruszki pokroić.Mięso mielone wymieszać z cebulą, bułką, czosnkiem, jajkami surowymi, pietruszką i przyprawić.
  • KROK 1:

  •  
  • Na blasze do pieczenia położyć papier. Mięso podzielić na 3 części. Z dwóch części mięsa i 2 gotowanych jajek uformować jednego jeża. Drugiego jeża uformować z jednego jajka i pozostałej części mięsa. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st.C przez 40 minut.

KROK 1:

  •  
  • Upieczone jeże położyć na półmisku i udekorować. Z ćwiartek orzechów zrobić nogi, z ziela angielskiego i plastra oliwki oczy, a nos z goździków.Igły - pocięte kabanosy powtykać w tułów jeża
  • Mięsny jeż
  • SMACZNEGO!!!

Doskonała na śniadanie i kolację, pyszna, łatwa i szybka w przygotowaniu – poznaj przepis na najlepszą pastę jajeczną!

SKŁADNIKI

  • jajka – 3 szt.
  • szalotka – 1 szt.
  • kiszone ogórki – 2 szt.
  • majonez – 70 g
  • mielona słodka papryka
  • ocet spirytusowy
  • sól
  • pieprz
  • DO PODANIA

  • sezam
  • chleb
  • rukola
  •  ETAPY:

Jajka gotujemy na półtwardo (około 4-6 minut) z dodatkiem octu. Następnie obieramy ze skorupek, przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Do jajek dodajemy majonez, pokrojoną w drobną kostkę szalotkę i kiszony ogórek. Pastę doprawiamy mieloną papryką, solą i pieprzem. Kromki chleba smarujemy pastą, posypujemy sezamem i rukolą.

Pasta jajeczna - szybki przepis na pyszny dodatek do chleba - Onet Gotowanie

Mój przepis na… : Pasta jajeczna na dwa sposoby, odc. - DoradcaSmaku.pl

 

SMACZNEGO!!!!

Proste, szybkie, przepyszne i idealne na imprezową przekąskę! Przygotuj 2 rodzaje kanapek w francuskim stylu i podaj je na talerzu rozmaitości pełnym innych smacznych kąsków.

SKŁADNIKI

ZAPIEKANE BAGIETKI CEBULOWE Z DŻEMEM FIGOWYM

  • bagietka – 1 szt.
  • cebula – 500 g
  • masło – 2 łyżki
  • sól – 1 szczypta
  • cukier – 1-2 łyżki
  • ocet balsamiczny – 1 łyżka
  • suszony tymianek – 1/2 łyżeczki
  • ser tomme de montagne – 150 g
  • KANAPECZKI Z SAŁATKĄ POROWĄ I SALAMI

    • por (biała część) – 1 szt.
    • sól – 1 szczypta
    • jabłko – 1 szt.
    • jajka ugotowane na twardo – 2 szt.
    • świeży koperek – ½ pęczka
    • jogurt grecki – 3 łyżki
    • majonez – 3 łyżki
    • pieprz – 1 szczypta
    • salami suszone z kawałkami orzechów – 125 g
    • francuska bagietka – 1 szt.
    • FRANCUSKI TALERZ ROZMAITOŚCI

      • sałata masłowa – 5 liści
      • rzodkiewki – 5 szt.
      • pomidorki koktajlowe na gałązce – 6-8 szt.
      • ser tomme de montagne – 150 g
      • ser munster – 300 g
      • konfitura z fig – 100 g
      • minisalami – 75 g
      • PRZYGOTUJ:

        • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

        • blachę do pieczenia

        • papier do pieczenia

         

        ZAPIEKANE BAGIETKI CEBULOWE Z DŻEMEM FIGOWYM

      •  KROK 1: SMAŻYMY CEBULĘ

        Cebulę pokrojoną w piórka smażymy na patelni na rozgrzanym maśle, aż nabierze złotego koloru. Doprawiamy solą. Dodajemy cukier. Mieszamy i smażymy chwilę, a następnie zalewamy octem balsamicznym. Doprawiamy tymiankiem. Ponownie mieszamy.

      • KROK 2: ZAPIEKAMY BAGIETKI

        Bagietkę przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie na 4 kawałki. Na każdy kawałek bagietki wykładamy przesmażoną cebulę.

        Bagietki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy ser tomme de montagne pokrojony na mniejsze kawałki.

        Pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

      • KANAPECZKI Z SAŁATKĄ POROWĄ I SALAMI

      • KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ POROWĄ

        Białą część pora kroimy w półtalarki, przekładamy do miski i oprószamy solą. Mieszamy. Dodajemy jabłko, ugotowane jajka pokrojone w kostkę i drobno posiekany koperek. Dodajemy majonez i jogurt grecki. Całość doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy.

      • KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY KANAPECZKI

        Bagietkę kroimy na małe kanapeczki. Na każdą z nich wykładamy porcję sałatki porowej i plasterki salami.

      • FRANCUSKI TALERZ ROZMAITOŚCI

        Zapieczone bagietki i kanapeczki z sałatką porową układamy na drewnianej desce. Wokół kanapek układamy listki sałaty, pomidorki koktajlowe na gałązce, minisalami, ser tomme de montagne pokrojony w paski, ser munster pokrojony w trójkąty i połówki rzodkiewek. Na podpieczone bagietki z cebulą wykładamy konfiturę z fig.

      • Francuskie kanapki na 2 sposoby i talerz rozmaitości - przepis • Kuchnia  Lidla
    • SMACZNEGO!!

Domowe chlebki pita, aromatyczny falafel z ciecierzycy i orzeźwiająca sałatka z ogórków – to świetny pomysł na obiad w stylu orientalnym!

SKŁADNIKI

FALAFELE

  • ciecierzyca sucha – 400 g
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • mielony kmin rzymski – ½ łyżeczki
  • sól – ½ łyżeczki
  • świeża kolendra
  • świeża mięta
  • papryczka chili – 1 szt.
  • czosnek – 3 ząbki
  • olej – 500 ml

CHLEBKI PITA

  • świeże drożdże – 15 g
  • ciepła woda – 1 szklanka
  • mąka pszenna – 2 szklanki 
  • sól – 1 łyżeczka
  • SAŁATKA Z OGÓRKÓW

    • ogórek – 2 szt.
    • czosnek – 1 ząbek
    • papryczka chili – 2 szt.
    • świeża mięta
    • prażony sezam – 1 łyżeczka
    • syrop z agawy – 2 łyżki
    • biały ocet winny – 1 łyżka
    • limonka – 1 szt.
    • oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
    • sól
    • pieprz

    DEKORACJA

    • sałata lodowa
    • oliwa z oliwek – 2 łyżki
    • prażony sezam – 1 łyżeczka
    • PRZYGOTUJ

      • wałek do ciasta
      • blachę do pieczenia lub patelnię
      • piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
      • blender
      • praskę do czosnku
      • termometr kuchenny

      Etapy:

    • KROK 1: SMAŻYMY FALAFELE

      Ciecierzycę zalewamy wodą, tak aby było jej było 2 razy więcej niż ciecierzycy. Zostawiamy na noc do namoczenia. Ciecierzycę wrzucamy do kielicha blendera i miksujemy. Masę mieszamy z przyprawami, 2 łyżeczkami posiekanej kolendry, 1 łyżeczką posiekanej mięty i posiekaną papryczką chili oraz ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Z masy formujemy kotleciki wielkości orzecha włoskiego. Olej rozgrzewamy w garnku do temperatury 160-170°C. Kotleciki smażymy przez ok. 2-3 minuty. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych

    • KROK 2: PIECZEMY CHLEBKI PITA

      Drożdże mieszamy z wodą. Mąkę wraz z solą przesiewamy przez sitko do miski. Dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części. Formujemy kulki i rozwałkowujemy je na placki o średnicy ok. 20 cm. Placki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Chlebki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C. Można je również piec bez dodatku tłuszczu na dobrze rozgrzanej patelni przez ok. 3-4 minuty z każdej strony.

    • KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z OGÓRKÓW

      Ogórki kroimy w cienkie plastry, dodajemy posiekany ząbek czosnku, pokrojone w krążki papryczki chili, posiekaną miętę i uprażony na suchej patelni sezam. W osobnej miseczce mieszamy syrop z agawy, ocet, sok z limonki, oliwę, sól i pieprz. Tak powstałym sosem zalewamy ogórki. Ponownie mieszamy i odstawiamy sałatkę na 15 minut, aby składniki się przegryzły.

      Pity przekrawamy na pół. Do środka wkładamy liść sałaty, falafele, sałatkę. Skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy sezamem.

    • Pita z falafelem, sałatą i jogurtem - styl.pl
    • SMACZNEGO!!
Fondue to prawdziwy rytuał! Przygotuj go w wersji wytrawnej – wino, sery i doskonałe dodatki. To prawdziwa uczta dla Twoich kubków smakowych!

SKŁADNIKI

  • białe wytrawne wino – 150 ml
  • ser Cheddar – 100 g
  • ser Ementaler – 100 g
  • ser Roquefor – 25 g
  • ser Petit Mounster – 25 g
  • ser Bretagne – 20 g
  • mąka ziemniaczana – 2 łyżki
  • czosnek – 1 ząbek
  • pieprz biały mielony – 1,5 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa – 1/3 łyżeczki
  • curry – 1/2 łyżeczki
  • musztarda Dijon – 1 łyżeczka
  • DO SERWOWANIA:
    • figa – 1 szt.
    • winogrona – 1 kiść
    • rzodkiewka – 1 szt.
    • bagietka – 1 szt.
    • warzywa korzeniowe upieczone – ilość wg uznania
    • polędwica wołowa surowa do smażenia – ilość wg uznania
      • garnek do foundue
      • tarka o grubych oczkaczkach

KROK 1: PODGRZEWAMY WINO

  • Wino przelewamy do naczynia do foundee. Do wina dodajemy zgnieciony ząbek czosnku. Całość podgrzewamy.
  • KROK 2: TARKUJEMY SERY
    • Sery Cheddar i Ementaler tarkujemy do miski. Dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Całość mieszamy.

    • KROK 3: DODAJEMY SER DO WINA

      Gdy wino zacznie się gotować partiami dodajemy ser, cały czas mieszając. Całość mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji. Dolewamy 20 ml wody.

    • KROK 4: DODAJEMY PRZYPRAWY

      Dodajemy biały, mielony pieprz, gałkę muszkatołową, musztardę.

    • KROK 5: DODAJEMY SERY

      Ser Petit Mounster, Roquefor i Bretagne kroimy drobno. Dodajemy do garnka i mieszamy dokładnie do momentu rozpuszczenia.  

    • KROK 6: DODAJEMY CURRY

      Curry oraz mieszaninę 20 ml wody i mąki ziemniaczanej dodajemy do garnka. Zmniejszamy temperaturę do minimum.
       

    • KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI

      Figę kroimy w ćwiartki. Winogrona układamy na talerzu. Gruszkę kroimy w ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w grubą kostkę.

      Rzodkiewkę kroimy w plasterki. Upieczone marchewki i pietruszkę kroimy w grube słupki i skrapiamy odrobiną oliwy. Bagietkę kroimy wzdłuż a następnie w półplastry. Polędwica obsmażamy na patelni.

    • Fondue serowe - przepis - Mojegotowanie.pl
    • SMACZNEGO!!!!!!
f t g