Minipączki
Minipączki
Super UserPrzygotuj minipączki z pełnoziarnistej mąki z dodatkiem serka homogenizowanego
SKŁADNIKI
CIASTO
- mąka pszenna bio – 200 g
- mąka pszenna pełnoziarnista bio – 100 g
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- soda oczyszczona – 0,5 łyżeczki
- sól – 1 szczypta
- serek homogenizowany waniliowy – 200 g
- jajka – 2 szt.
- cukier – 40 g
- masło (miękkie) – 1 łyżka
- spirytus – 2-3 łyżki
DO SMAŻENIA
- olej słonecznikowy – 1 l
DODATKOWO
- cukier puder
-
PRZYGOTUJ
- ręcznik papierowy
- metalowe sitko lub łyżkę cedzakową
- wałek
- sitko
ETAPY:
-
KROK 1: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI
Do miski przesypujemy oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sodę i sól. Mieszamy.
KROK 2: WYRABIAMY CIASTO
Jajka wbijamy do wysokiego naczynia. Dodajemy cukier. Ubijamy na puszystą masę. Dodajemy serek homogenizowany i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do suchych składników. Dodajemy miękkie masło i wyrabiamy. Gdy składniki się połączą, dolewamy spirytus i nadal wyrabiamy ciasto.
KROK 3: WYKRAWAMY MAŁE PĄCZKI
-
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5-6 mm. Szklanką lub małym metalowym pierścieniem wykrawamy kółeczka.
KROK 4: SMAŻYMY PĄCZKI
Olej rozgrzewamy w garnku. Aby sprawdzić, czy temperatura jest odpowiednia – wrzucamy kawałek ciasta na olej. Jeśli zaczyna się smażyć – układamy ostrożnie pączki na oleju. Smażymy na złoty kolor. Usmażone pączki wyciągamy metalowym sitkiem bądź łyżką cedzakową i wykładamy na ręcznik papierowy. Pozostawiamy do osączenia z tłuszczu.
Gotowe pączki oprószamy cukrem pudrem za pomocą sitka.
- SMACZNEGO!!!