Copyright 2024 - Custom text here

Przygotuj minipączki z pełnoziarnistej mąki z dodatkiem serka homogenizowanego 

SKŁADNIKI

CIASTO

  • mąka pszenna bio – 200 g
  • mąka pszenna pełnoziarnista bio – 100 g
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona – 0,5 łyżeczki
  • sól – 1 szczypta
  • serek homogenizowany waniliowy – 200 g
  • jajka – 2 szt.
  • cukier – 40 g
  • masło (miękkie) – 1 łyżka
  • spirytus – 2-3 łyżki

DO SMAŻENIA

  • olej słonecznikowy – 1 l

DODATKOWO

  • cukier puder
  • PRZYGOTUJ

    • ręcznik papierowy
    • metalowe sitko lub łyżkę cedzakową
    • wałek
    • sitko

    ETAPY:

  • KROK 1: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI

    Do miski przesypujemy oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sodę i sól. Mieszamy.

    KROK 2: WYRABIAMY CIASTO

    Jajka wbijamy do wysokiego naczynia. Dodajemy cukier. Ubijamy na puszystą masę. Dodajemy serek homogenizowany i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do suchych składników. Dodajemy miękkie masło i wyrabiamy. Gdy składniki się połączą, dolewamy spirytus i nadal wyrabiamy ciasto.

    KROK 3: WYKRAWAMY MAŁE PĄCZKI

  • Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5-6 mm. Szklanką lub małym metalowym pierścieniem wykrawamy kółeczka.

    KROK 4: SMAŻYMY PĄCZKI

    Olej rozgrzewamy w garnku. Aby sprawdzić, czy temperatura jest odpowiednia – wrzucamy kawałek ciasta na olej. Jeśli zaczyna się smażyć – układamy ostrożnie pączki na oleju. Smażymy na złoty kolor. Usmażone pączki wyciągamy metalowym sitkiem bądź łyżką cedzakową i wykładamy na ręcznik papierowy. Pozostawiamy do osączenia z tłuszczu.

    Gotowe pączki oprószamy cukrem pudrem za pomocą sitka.

  • Najlepsze minipączki - przepis • Kuchnia Lidla
  • SMACZNEGO!!!
f t g