Copyright 2024 - Custom text here

Domowe chlebki pita, aromatyczny falafel z ciecierzycy i orzeźwiająca sałatka z ogórków – to świetny pomysł na obiad w stylu orientalnym!

SKŁADNIKI

FALAFELE

  • ciecierzyca sucha – 400 g
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • mielony kmin rzymski – ½ łyżeczki
  • sól – ½ łyżeczki
  • świeża kolendra
  • świeża mięta
  • papryczka chili – 1 szt.
  • czosnek – 3 ząbki
  • olej – 500 ml

CHLEBKI PITA

  • świeże drożdże – 15 g
  • ciepła woda – 1 szklanka
  • mąka pszenna – 2 szklanki 
  • sól – 1 łyżeczka
  • SAŁATKA Z OGÓRKÓW

    • ogórek – 2 szt.
    • czosnek – 1 ząbek
    • papryczka chili – 2 szt.
    • świeża mięta
    • prażony sezam – 1 łyżeczka
    • syrop z agawy – 2 łyżki
    • biały ocet winny – 1 łyżka
    • limonka – 1 szt.
    • oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
    • sól
    • pieprz

    DEKORACJA

    • sałata lodowa
    • oliwa z oliwek – 2 łyżki
    • prażony sezam – 1 łyżeczka
    • PRZYGOTUJ

      • wałek do ciasta
      • blachę do pieczenia lub patelnię
      • piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
      • blender
      • praskę do czosnku
      • termometr kuchenny

      Etapy:

    • KROK 1: SMAŻYMY FALAFELE

      Ciecierzycę zalewamy wodą, tak aby było jej było 2 razy więcej niż ciecierzycy. Zostawiamy na noc do namoczenia. Ciecierzycę wrzucamy do kielicha blendera i miksujemy. Masę mieszamy z przyprawami, 2 łyżeczkami posiekanej kolendry, 1 łyżeczką posiekanej mięty i posiekaną papryczką chili oraz ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Z masy formujemy kotleciki wielkości orzecha włoskiego. Olej rozgrzewamy w garnku do temperatury 160-170°C. Kotleciki smażymy przez ok. 2-3 minuty. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych

    • KROK 2: PIECZEMY CHLEBKI PITA

      Drożdże mieszamy z wodą. Mąkę wraz z solą przesiewamy przez sitko do miski. Dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części. Formujemy kulki i rozwałkowujemy je na placki o średnicy ok. 20 cm. Placki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Chlebki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C. Można je również piec bez dodatku tłuszczu na dobrze rozgrzanej patelni przez ok. 3-4 minuty z każdej strony.

    • KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z OGÓRKÓW

      Ogórki kroimy w cienkie plastry, dodajemy posiekany ząbek czosnku, pokrojone w krążki papryczki chili, posiekaną miętę i uprażony na suchej patelni sezam. W osobnej miseczce mieszamy syrop z agawy, ocet, sok z limonki, oliwę, sól i pieprz. Tak powstałym sosem zalewamy ogórki. Ponownie mieszamy i odstawiamy sałatkę na 15 minut, aby składniki się przegryzły.

      Pity przekrawamy na pół. Do środka wkładamy liść sałaty, falafele, sałatkę. Skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy sezamem.

    • Pita z falafelem, sałatą i jogurtem - styl.pl
    • SMACZNEGO!!
f t g