Pity Z Falafelem
Pity Z Falafelem
Super UserDomowe chlebki pita, aromatyczny falafel z ciecierzycy i orzeźwiająca sałatka z ogórków – to świetny pomysł na obiad w stylu orientalnym!
SKŁADNIKI
FALAFELE
- ciecierzyca sucha – 400 g
- cynamon – 1 łyżeczka
- mielony kmin rzymski – ½ łyżeczki
- sól – ½ łyżeczki
- świeża kolendra
- świeża mięta
- papryczka chili – 1 szt.
- czosnek – 3 ząbki
- olej – 500 ml
CHLEBKI PITA
- świeże drożdże – 15 g
- ciepła woda – 1 szklanka
- mąka pszenna – 2 szklanki
- sól – 1 łyżeczka
-
SAŁATKA Z OGÓRKÓW
- ogórek – 2 szt.
- czosnek – 1 ząbek
- papryczka chili – 2 szt.
- świeża mięta
- prażony sezam – 1 łyżeczka
- syrop z agawy – 2 łyżki
- biały ocet winny – 1 łyżka
- limonka – 1 szt.
- oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
- sól
- pieprz
DEKORACJA
- sałata lodowa
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- prażony sezam – 1 łyżeczka
-
PRZYGOTUJ
- wałek do ciasta
- blachę do pieczenia lub patelnię
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
- blender
- praskę do czosnku
- termometr kuchenny
Etapy:
- KROK 1: SMAŻYMY FALAFELE
Ciecierzycę zalewamy wodą, tak aby było jej było 2 razy więcej niż ciecierzycy. Zostawiamy na noc do namoczenia. Ciecierzycę wrzucamy do kielicha blendera i miksujemy. Masę mieszamy z przyprawami, 2 łyżeczkami posiekanej kolendry, 1 łyżeczką posiekanej mięty i posiekaną papryczką chili oraz ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Z masy formujemy kotleciki wielkości orzecha włoskiego. Olej rozgrzewamy w garnku do temperatury 160-170°C. Kotleciki smażymy przez ok. 2-3 minuty. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych
-
KROK 2: PIECZEMY CHLEBKI PITA
Drożdże mieszamy z wodą. Mąkę wraz z solą przesiewamy przez sitko do miski. Dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części. Formujemy kulki i rozwałkowujemy je na placki o średnicy ok. 20 cm. Placki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Chlebki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C. Można je również piec bez dodatku tłuszczu na dobrze rozgrzanej patelni przez ok. 3-4 minuty z każdej strony.
-
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z OGÓRKÓW
Ogórki kroimy w cienkie plastry, dodajemy posiekany ząbek czosnku, pokrojone w krążki papryczki chili, posiekaną miętę i uprażony na suchej patelni sezam. W osobnej miseczce mieszamy syrop z agawy, ocet, sok z limonki, oliwę, sól i pieprz. Tak powstałym sosem zalewamy ogórki. Ponownie mieszamy i odstawiamy sałatkę na 15 minut, aby składniki się przegryzły.
Pity przekrawamy na pół. Do środka wkładamy liść sałaty, falafele, sałatkę. Skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy sezamem.
- SMACZNEGO!!