- Szczegóły
- Super User
- Kategoria: Kolacje
- Odsłony: 196
Klasyczne kopytka z pysznym i aromatycznym sosem – z kurkami, suszonymi pomidorami, selerem naciowym i cukinią.
SKŁADNIKI
KOPYTKA
- ugotowane mączyste ziemniaki – 1 kg
- jaja - 1-2 szt.
- mąka pszenna – 300 g
- woda
- sól
SOS
- olej słonecznikowy – 50 ml
- kurki – 250 g
- dymki ze szczypiorkiem – 3 szt.
- czosnek – 2 ząbki
- suszone pomidory z oliwą – 100 g
- cukinia – 1 szt.
- seler naciowy – 4 łodygi
- pomidorki koktajlowe – 8 szt.
- sól
- pieprz
-
PRZYGOTUJ
- praskę do ziemniaków
ETAPY:
-
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY KOPYTKA
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, wykładamy na stolnicę lub blat, wbijamy jajka, dodajemy mąkę. Delikatnie wyrabiamy ciasto, aby składniki dobrze się połączyły – ale niezbyt długo. Ciasto dzielimy na części, formujemy z nich wałki o średnicy 2-3 cm. Posypujemy je mąką. Nożem, lekko na skos, kroimy w kopytka.
KROK 2: GOTUJEMY KOPYTKA
Osoloną wodę zagotowujemy w dużym garnku. Kopytka wrzucamy partiami do wrzątku. Delikatnie mieszamy, aby się nie posklejały. Gotujemy przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Przekładamy łyżką cedzakową na talerz.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Na patelnię wlewamy olej. Grzyby smażymy partiami na dużym ogniu. Kurki mają zostać jędrne i chrupiące. Dodajemy do nich posiekaną dymkę z odrobiną szczypiorku, czosnek pokrojony w plasterki oraz suszone pomidory pokrojone w paseczki, wraz z oliwą. Przesmażamy i mieszamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i seler naciowy. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki, dorzucamy na patelnię. Doprawiamy solą i pieprzem.
KROK 4: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI DANIA
Dodajemy ugotowane kopytka, delikatnie mieszamy i przekładamy na talerz. Danie podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem i startym grana padano.
- SMACZNEGO!!!!!
- Szczegóły
- Super User
- Kategoria: Kolacje
- Odsłony: 194
Słodkie ziemniaki i ziołowo-pikantny sos to idealne zestawienie.
SKŁADNIKI
GRILLOWANE BATATY
- bataty – 2 szt.
- oliwa z oliwek – 3 łyżki
- sól – ½ łyżeczki
SOS CHIMICHURRI
- świeża natka pietruszki – 1 pęczek
- papryczka chili – 1 szt.
- cebula szalotka – 1 szt.
- sok wyciśnięty z cytryny – 1 łyżka
- oliwa z oliwek – ¼ szklanki
DO PODANIA
- cytryna – 1 szt.
-
PRZYGOTUJ:
- patelnię grillową
- pędzelek
ETAPY:
-
KROK 1: KROIMY I PRZYPRAWIAMY BATATY
Bataty myjemy, osuszamy, a następnie kroimy wzdłuż w podłużne plastry o grubości ok. 2-3 mm. Każdy plaster smarujemy z obu stron oliwą i oprószamy solą.
KROK 2: GRILLUJEMY BATATY
Plastry batatów grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej ok. 3 minut z każdej strony.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Natkę pietruszki i papryczkę chili drobno siekamy, a szalotkę kroimy w drobną kostkę. Pokrojone warzywa przekładamy do miseczki. Dodajemy sok z cytryny i oliwę z oliwek. Całość dokładnie mieszamy.
KROK 4: PODAJEMY DANIE
Grillowane plastry batatów wykładamy na talerz i polewamy ziołowym sosem. Podajemy na ciepło z cytryną pokrojoną na cząstki.
- SMACZNEGO!!!!!
- Szczegóły
- Super User
- Kategoria: Kolacje
- Odsłony: 136
SKŁADNIKI
PIERŚ Z KURCZAKA:
- pierś kurczaka – 2 szt.
- ser Grana Padano – 100 g
- jajka – 2 szt.
- mąka pszenna – 4 łyżki
- spaghetti kolorowe – 200 g
- mozzarella – 1 szt.
- olej – 2 łyżki
- oliwa – 3 łyżki
- sól – ½ łyżeczki
- pieprz – 2 łyżeczki
SOS POMIDOROWY:
- kapary – 100 g
- czosnek – 2 ząbki
- anchois – 3 filety
- czarne oliwki – 200 g
- suszone pomidory bez zalewy – 4 szt.
- oliwa – 1 łyżka
- natka pietruszki – 1 pęczek
- pieprz – ½ łyżeczki
PRZYGOTUJ:
tarkę o drobnych oczkach
ETAPY:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY PANIERKĘ
⅓ sera ścieramy do garnka na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy jajka i delikatnie mieszamy.
KROK 2: PANIERUJEMY KURCZAKA
1 dużą łyżkę mąki przesypujemy na talerz. Kurczaka kroimy po skosie w cienkie plastry o grubości ok.
1-1,5 cm. Doprawiamy pieprzem z obu stron i odkładamy na talerz.
KROK 3: GOTUJEMY MAKARON
Olej rozgrzewamy na patelni, na małym ogniu, tak aby nabrał odpowiedniej temperatury. Makaron gotujemy w garnku do uzyskania miękkości i odcedzamy przez sitko do miski tak, aby zachować wodę po gotowaniu. Ciepły makaron polewamy 1 łyżką oliwy. Mieszamy i odstawiamy.
KROK 4: SMAŻYMY KURCZAKA
Kurczaka panierujemy w pozostałej mące, a następnie w jajku z serem. Smażymy na patelni na małym ogniu po 3-5 minut z każdej strony, do momentu uzyskania złotego koloru. Przekładamy na talerz.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Kapary przekładamy do miski. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Anchois drobno kroimy. Oliwki przekrawamy na pół. Suszone pomidory kroimy na grube kawałki.
Wszystkie składniki przekładamy do garnka z oliwą. Dodajemy makaron i 1 łyżkę wody po jego gotowaniu. Całość mieszamy. Dodajemy grubo posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy pieprzem.
KROK 6: PODAJEMY KURCZAKA
Kawałki kurczaka układamy w okrąg na brzegach talerza. Na środku układamy makaron z sosem. Mozzarellę kroimy w plasterki i układamy na kurczaku. Makaron skrapiamy pozostałą oliwą.
SMACZNEGO!!!!!
- Szczegóły
- Super User
- Kategoria: Kolacje
- Odsłony: 158
Pokaże Ci doskonały sposób na pyszną pizzę z domowym sosem i dodatkami!
SKŁADNIKI
CIASTO
- mąka pszenna – 4 szklanki
- świeże drożdże – 50 g
- woda – 1,5 szklanki
- sól – 1 łyżeczka
- cukier – 2 łyżeczki
SOS
- pomidory – 5 szt.
- czosnek – 3 ząbki
- cukier – 2 łyżki
- świeża bazylia – 1 doniczka
- suszone oregano
- sól
- pieprz
DODATKI
- pomidor – 1 szt.
- pieczarki
- czarne oliwki
- jajka
- mozzarella
- szynka
PRZYGOTUJ
blender
blachę do pizzy
piekarnik rozgrzany do temperatury 240-250°C
ETAPY:
KROK 1: ZAGNIATAMY CIASTO
W dużej misce łączymy ze sobą mąkę, wodę, pokruszone drożdże, cukier oraz sól. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Z pomidorów wykrawamy szypułki i kroimy na cząstki. Przekładamy do wysokiego pojemnika. Dodajemy posiekany czosnek, oregano, bazylię i cukier. Sos miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem.
KROK 3: WAŁKUJEMY CIASTO
Mozzarellę, pomidory i oliwki kroimy w plastry, a pieczarki w ćwiartki. Ciasto na pizzę dzielimy na dowolną liczbę porcji. Ciasto rozciągamy dłońmi lub wałkujemy i przekładamy na blachę. Uformowaną pizzę możemy jeszcze odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
KROK 4: PIECZEMY PIZZĘ
Gotowe ciasto smarujemy sosem. Układamy mozzarellę, pomidory, oliwki, pieczarki i plastry szynki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 240-250°C przez 15-20 minut. W połowie pieczenia na środek pizzy dajemy jajko. Upieczoną pizzę posypujemy listkami świeżej bazylii.
SMACZNEGO!!!!