Copyright 2024 - Custom text here

Klasyczne kopytka z pysznym i aromatycznym sosem – z kurkami, suszonymi pomidorami, selerem naciowym i cukinią.

SKŁADNIKI

KOPYTKA

  • ugotowane mączyste ziemniaki – 1 kg
  • jaja - 1-2 szt.
  • mąka pszenna – 300 g
  • woda
  • sól

SOS

  • olej słonecznikowy – 50 ml
  • kurki – 250 g
  • dymki ze szczypiorkiem – 3 szt.
  • czosnek – 2 ząbki
  • suszone pomidory z oliwą – 100 g
  • cukinia – 1 szt.
  • seler naciowy – 4 łodygi
  • pomidorki koktajlowe – 8 szt.
  • sól
  • pieprz
  • PRZYGOTUJ

    • praskę do ziemniaków

    ETAPY:

  • KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY KOPYTKA

    Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, wykładamy na stolnicę lub blat, wbijamy jajka, dodajemy mąkę. Delikatnie wyrabiamy ciasto, aby składniki dobrze się połączyły – ale niezbyt długo. Ciasto dzielimy na części, formujemy z nich wałki o średnicy 2-3 cm. Posypujemy je mąką. Nożem, lekko na skos, kroimy w kopytka.

    KROK 2: GOTUJEMY KOPYTKA

    Osoloną wodę zagotowujemy w dużym garnku. Kopytka wrzucamy partiami do wrzątku. Delikatnie mieszamy, aby się nie posklejały. Gotujemy przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Przekładamy łyżką cedzakową na talerz.

    KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS

    Na patelnię wlewamy olej. Grzyby smażymy partiami na dużym ogniu. Kurki mają zostać jędrne i chrupiące. Dodajemy do nich posiekaną dymkę z odrobiną szczypiorku, czosnek pokrojony w plasterki oraz suszone pomidory pokrojone w paseczki, wraz z oliwą. Przesmażamy i mieszamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i seler naciowy. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki, dorzucamy na patelnię. Doprawiamy solą i pieprzem.

    KROK 4: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI DANIA

    Dodajemy ugotowane kopytka, delikatnie mieszamy i przekładamy na talerz. Danie podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem i startym grana padano.

  • Kopytka z suszonymi pomidorami i kurkami - przepis • Kuchnia Lidla
  • SMACZNEGO!!!!!

Słodkie ziemniaki i ziołowo-pikantny sos to idealne zestawienie.

SKŁADNIKI

GRILLOWANE BATATY

  •  bataty – 2 szt.
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki
  • sól – ½ łyżeczki

SOS CHIMICHURRI

  • świeża natka pietruszki – 1 pęczek
  • papryczka chili – 1 szt.
  • cebula szalotka – 1 szt.
  • sok wyciśnięty z cytryny – 1 łyżka
  • oliwa z oliwek – ¼ szklanki

DO PODANIA 

  • cytryna – 1 szt.
  • PRZYGOTUJ:

    • patelnię grillową
    • pędzelek

    ETAPY:

  • KROK 1: KROIMY I PRZYPRAWIAMY BATATY

    Bataty myjemy, osuszamy, a następnie kroimy wzdłuż w podłużne plastry o grubości ok. 2-3 mm. Każdy plaster smarujemy z obu stron oliwą i oprószamy solą.

    KROK 2: GRILLUJEMY BATATY

    Plastry batatów grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej ok. 3 minut z każdej strony.

    KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS

    Natkę pietruszki i papryczkę chili drobno siekamy, a szalotkę kroimy w drobną kostkę. Pokrojone warzywa przekładamy do miseczki. Dodajemy sok z cytryny i oliwę z oliwek. Całość dokładnie mieszamy.

    KROK 4: PODAJEMY DANIE

    Grillowane plastry batatów wykładamy na talerz i polewamy ziołowym sosem. Podajemy na ciepło z cytryną pokrojoną na cząstki.

  • Grillowane bataty z sosem chimichurri - przepis • Kuchnia Lidla
  • SMACZNEGO!!!!!
Kurczak to klasyk? Nic z tych rzeczy, jeszcze nie wszystko na jego temat zostało powiedziane! Ten przepis to nowe spojrzenie, które na pewno przypadnie Ci do gustu!

SKŁADNIKI

PIERŚ Z KURCZAKA:

  • pierś kurczaka – 2 szt.
  • ser Grana Padano – 100 g
  • jajka – 2 szt.
  • mąka pszenna – 4 łyżki
  • spaghetti kolorowe – 200 g
  • mozzarella – 1 szt.
  • olej – 2 łyżki
  • oliwa – 3 łyżki
  • sól – ½ łyżeczki
  • pieprz – 2 łyżeczki

SOS POMIDOROWY:

  • kapary – 100 g
  • czosnek – 2 ząbki
  • anchois – 3 filety
  • czarne oliwki – 200 g
  • suszone pomidory bez zalewy – 4 szt.
  • oliwa – 1 łyżka
  • natka pietruszki – 1 pęczek
  • pieprz – ½ łyżeczki

  

PRZYGOTUJ:

tarkę o drobnych oczkach

 

ETAPY:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY PANIERKĘ

⅓ sera ścieramy do garnka na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy jajka i delikatnie mieszamy.

KROK 2: PANIERUJEMY KURCZAKA

1 dużą łyżkę mąki przesypujemy na talerz. Kurczaka kroimy po skosie w cienkie plastry o grubości ok.
1-1,5 cm. Doprawiamy pieprzem z obu stron i odkładamy na talerz.

KROK 3: GOTUJEMY MAKARON

Olej rozgrzewamy na patelni, na małym ogniu, tak aby nabrał odpowiedniej temperatury. Makaron gotujemy w garnku do uzyskania miękkości i odcedzamy przez sitko do miski tak, aby zachować wodę po gotowaniu. Ciepły makaron polewamy 1 łyżką oliwy. Mieszamy i odstawiamy.

KROK 4: SMAŻYMY KURCZAKA

Kurczaka panierujemy w pozostałej mące, a następnie w jajku z serem. Smażymy na patelni na małym ogniu po 3-5 minut z każdej strony, do momentu uzyskania złotego koloru. Przekładamy na talerz.

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Kapary przekładamy do miski. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Anchois drobno kroimy. Oliwki przekrawamy na pół. Suszone pomidory kroimy na grube kawałki.

Wszystkie składniki przekładamy do garnka z oliwą. Dodajemy makaron i 1 łyżkę wody po jego gotowaniu. Całość mieszamy. Dodajemy grubo posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy pieprzem.

KROK 6: PODAJEMY KURCZAKA

Kawałki kurczaka układamy w okrąg na brzegach talerza. Na środku układamy makaron z sosem. Mozzarellę kroimy w plasterki i układamy na kurczaku. Makaron skrapiamy pozostałą oliwą.

Kurczak z serem Grana Padano i spaghetti - przepis • Kuchnia Lidla

SMACZNEGO!!!!!

Pokaże Ci doskonały sposób na pyszną pizzę z domowym sosem i dodatkami!

SKŁADNIKI

CIASTO

  • mąka pszenna  – 4 szklanki
  • świeże drożdże – 50 g
  • woda – 1,5 szklanki
  • sól – 1 łyżeczka
  • cukier – 2 łyżeczki

SOS

  • pomidory – 5 szt.
  • czosnek – 3 ząbki
  • cukier – 2 łyżki
  • świeża bazylia – 1 doniczka 
  • suszone oregano
  • sól
  • pieprz

DODATKI

 

  • pomidor – 1 szt.
  • pieczarki
  • czarne oliwki
  • jajka
  • mozzarella
  • szynka

 

PRZYGOTUJ

blender

blachę do pizzy

piekarnik rozgrzany do temperatury 240-250°C

ETAPY:

KROK 1: ZAGNIATAMY CIASTO

W dużej misce łączymy ze sobą mąkę, wodę, pokruszone drożdże, cukier oraz sól. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Z pomidorów wykrawamy szypułki i kroimy na cząstki. Przekładamy do wysokiego pojemnika. Dodajemy posiekany czosnek, oregano, bazylię i cukier. Sos miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem.

KROK 3: WAŁKUJEMY CIASTO

Mozzarellę, pomidory i oliwki kroimy w plastry, a pieczarki w ćwiartki. Ciasto na pizzę dzielimy na dowolną liczbę porcji. Ciasto rozciągamy dłońmi lub wałkujemy i przekładamy na blachę. Uformowaną pizzę możemy jeszcze odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.

KROK 4: PIECZEMY PIZZĘ

Gotowe ciasto smarujemy sosem. Układamy mozzarellę, pomidory, oliwki, pieczarki i plastry szynki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 240-250°C przez 15-20 minut. W połowie pieczenia na środek pizzy dajemy jajko. Upieczoną pizzę posypujemy listkami świeżej bazylii.

Pizza z bazyliowo-pomidorowym sosem - przepis • Kuchnia Lidla

SMACZNEGO!!!!

f t g