Stek Ze Schabu Z Dzika Z Miętą I Tymiankiem
Stek Ze Schabu Z Dzika Z Miętą I Tymiankiem
Super User
Szczegóły:
Kategoria: Obiady
| Opublikowano: 29 kwiecień 2021
| Odsłony: 145
Aromatyczny stek z dzika z orzeźwiającą miętą? To połączenie idealne, które zachwyci wszystkich miłośników dziczyzny!
SKŁADNIKI
- stek ze schabu z dzika – 200 g
- ziemniaki – 0,5 kg
- olej – 6 łyżek
- sos sojowy ciemny – 2 łyżki
- majeranek – ½ łyżeczki
- sól – ½ łyżeczki
- pieprz – ½ łyżeczki
- świeża mięta – 1 doniczka
- świeży tymianek – 1 doniczka
-
PRZYGOTUJ:
- naczynie żaroodporne
- piekarnik nagrzany do temp. 180°C
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Sypkie przyprawy wymieszaj w dużej misce z dodatkiem sosu sojowego i 3 łyżek oleju. Mięso pokrój
na kawałki, przełóż do miski z marynatą i dokładnie wymieszaj całość. Wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.ETAPY:
-
KROK 1: PIECZEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki kroimy w łódeczki ok. 30 minut przed wyjęciem mięsa z lodówki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i skrapiamy olejem. Pieczemy do momentu uzyskania miękkości.
KROK 2: SMAŻYMY MIĘSO
Mięso, wraz z marynatą, przekładamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy tymianek i smażymy z każdej strony po 3 minuty. Podajemy z ziemniakami i listkami mięty.
- SMACZNEGO!!!!