Copyright 2024 - Custom text here

Aromatyczny stek z dzika z orzeźwiającą miętą? To połączenie idealne, które zachwyci wszystkich miłośników dziczyzny!

SKŁADNIKI

  • stek ze schabu z dzika – 200 g
  • ziemniaki – 0,5 kg
  • olej – 6 łyżek
  • sos sojowy ciemny – 2 łyżki
  • majeranek – ½ łyżeczki
  • sól – ½ łyżeczki
  • pieprz – ½ łyżeczki
  • świeża mięta – 1 doniczka
  • świeży tymianek – 1 doniczka
  • PRZYGOTUJ:

    • naczynie żaroodporne
    • piekarnik nagrzany do temp. 180°C

    PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

    Sypkie przyprawy wymieszaj w dużej misce z dodatkiem sosu sojowego i 3 łyżek oleju. Mięso pokrój
    na kawałki, przełóż do miski z marynatą i dokładnie wymieszaj całość. Wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.

    ETAPY:

  • KROK 1: PIECZEMY ZIEMNIAKI

    Ziemniaki kroimy w łódeczki ok. 30 minut przed wyjęciem mięsa z lodówki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i skrapiamy olejem. Pieczemy do momentu uzyskania miękkości.

    KROK 2: SMAŻYMY MIĘSO

    Mięso, wraz z marynatą, przekładamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy tymianek i smażymy z każdej strony po 3 minuty. Podajemy z ziemniakami i listkami mięty.

  • Stek ze schabu z dzika z miętą i tymiankiem - przepis • Kuchnia Lidla
  • SMACZNEGO!!!!

 

f t g