Copyright 2024 - Custom text here
Puszyste i pachnące bułeczki z rodzynkami, na świecie znane pod nazwą Hot Cross Buns. Oznaczone są na wierzchu lukrem lub krzyżykiem z ciasta, co stanowi ich charakterystyczny znak.

SKŁADNIKI

WEGAŃSKIE BUŁECZKI HOT CROSS BUNS:

  • DO DEKORACJI:
  • rodzynki – 120 g
  • oliwa z oliwek – 50 ml + niewielka ilość do wysmarowania miski
  • jabłko – ½ sztuki
  • napój migdałowy – 300 ml
  • skórka otarta z ½ pomarańczy
  • gałka muszkatołowa – 1 szczypta
  • cynamon – ½ łyżeczki
  • drożdże instant – 7 g (lub 25 g świeżych drożdży)
  • cukier – 50 g
  • mąka pszenna – 570 g + niewielka ilość do podsypania ciasta
  • GLAZURA:
  • woda – 60 ml
  • cukier puder – 10 g
  • mąka pszenna – 50 g
  • dżem morelowy – 2 łyżki
  • ciepła woda – 1 łyżka
  • PRZYGOTUJ:
    • piekarnik rozgrzany do temperatury 220C
    • papier do pieczenia
    • blachę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm
    • robot wielofunkcyjny z hakiem do wyrabiania ciasta (opcjonalnie)
    • rękaw cukierniczy lub woreczek strunowy
    • folię spożywczą lub bawełniany ręczniczek do przykrycia ciasta
    • pędzelek
    • blender
    • tarkę o drobnych oczkach
  • ETAPY:
  • Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

    Mąkę, cukier, drożdże, cynamon, gałkę muszkatołową i skórkę otartą z pomarańczy łączymy w naczyniu robota.

    W rondelku podgrzewamy napój migdałowy, a następnie łączymy go w naczyniu blendera z jabłkiem startym na tarce o drobnych oczkach i oliwą z oliwek. Miksujemy. Przelewamy do naczynia z mąką.

    Krok 2: WYRABIAMY CIASTO

    Wszystkie składniki wyrabiamy ok. 10 minut na gładkie, jednolite ciasto. Dodajemy rodzynki i ponownie wyrabiamy ok. 2-3 minut, aż połączą się z ciastem. 

    WSKAZÓWKA! Jeśli nie masz robota wielofunkcyjnego, możesz wyrobić ciasto ręcznie.

    Gotowe ciasto przekładamy do dużej miski wysmarowanej oliwą. Miskę przykrywamy folią spożywczą lub bawełnianym ręczniczkiem i odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na ok. 1-2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

    Krok 3: FORMUJEMY BUŁECZKI

    Wyrośnięte ciasto zagniatamy chwilę na blacie oprószonym mąką, a następnie dzielimy na 12 równych kawałków. Z każdego kawałka ciasta formujemy kulkę.

    Uformowane bułeczki układamy, zachowując odstępy, na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.

    Krok 4: DEKORUJEMY BUŁECZKI

    Mąkę, cukier i wodę łączymy w misce i mieszamy, aż powstanie z nich gładka masa. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego (lub do torebki strunowej z odciętą końcówką) i szprycujemy na każdą bułeczkę, rysując wzór krzyża.

    Krok 5: PIECZEMY I GLAZURUJEMY BUŁECZKI

    Bułeczki pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C.

    Dżem morelowy łączymy w miseczce z ciepłą wodą. Mieszamy.

    Upieczone bułeczki wyjmujemy z piekarnika i smarujemy z wierzchu glazurą morelową – do tego celu używamy pędzelka. Odstawiamy do wystudzenia i podajemy. 

    Słodkie wegańskie bułeczki Hot Cross Buns - przepis • Kuchnia Lidla    VEGANation: WEGAŃSKIE HOT CROSS BUNS      MniuMniu - Kuchnia roślinna: WEGAŃSKIE BUŁECZKI Z RODZYNKAMI - HOT CROSS  BUNS

    SMACZNEGO! ;)

f t g