Copyright 2024 - Custom text here

Szukasz przepisu na najlepsze faworki? Przygotowana receptura jest  bez jajek, dzięki której każdy przygotuje przepyszne, słodkie i chrupiące chruściki na tłusty czwartek!

SKŁADNIKI

  • mąka pszenna – 300 g
  • sól – 1 szczypta
  • olej – 2 łyżki
  • ocet spirytusowy (opcjonalnie: czysty spirytus lub wódka) – 1 łyżka
  • ciepła woda – 4 łyżki
  • wegańska śmietana – 4-5 łyżek
  • olej rzepakowy – 1 l (do smażenia faworków)
  • cukier puder – do oprószenia faworków
  • PRZYGOTUJ:

    • sitko o drobnych oczkach
    • wałek
    • radełko do ciasta lub ostry nóż
    • materiałową ściereczkę
    • łyżkę cedzakową
    • ręcznik papierowy

    ETAPY:

    KROK 1: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA

    Mąkę przesiewamy do miski przez sitko o drobnych oczkach. Dodajemy sól. Dodajemy mokre składniki ciasta: ciepłą wodę, olej, wegańską śmietanę i ocet spirytusowy.

    KROK 2: WYRABIAMY CIASTO

    Składniki mieszamy, a następnie całość wyrabiamy dłońmi na gładkie, jednolite ciasto. Docelowo jego konsystencja powinna przypominać konsystencję ciasta na makaron – dość twardego, ale elastycznego.

    KROK 3: TŁUCZEMY CIASTO WAŁKIEM

    Wyrobione ciasto formujemy w kulę i uderzamy z każdej strony wałkiem przez ok. 15 minut. Dzięki temu upieczone faworki będę lekkie i kruche.

    Ciasto owijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki na ok. 30 minut.

    KROK 4: ROZGRZEWAMY OLEJ

    Olej mocno rozgrzewamy w głębokim garnku.

    KROK 5: FORMUJEMY FAWORKI

    Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich cienko rozwałkowujemy na blacie. Ciasta nie podsypujemy mąką – jej dodatek mógłby spowodować strzelanie rozgrzanego oleju podczas smażenia.

    Rozwałkowany placek ciasta kroimy wzdłuż na paski o szerokości 4 cm za pomocą radełka lub ostrego noża. Długie paski kroimy na skos, tak by uzyskać krótsze paski o długości ok. 10 cm. Pośrodku każdego paska tworzymy podłużne nacięcie.

    Przez nacięcie przeciągamy krótszy brzeg faworka. Faworki zaplatamy i formujemy, nadając każdemu zgrabny kształt. Ulepione faworki odkładamy na materiałową ściereczkę.

    KROK 6: SMAŻYMY WAWORKI

    Faworki ostrożnie przekładamy na mocno rozgrzany, głęboki tłuszcz. Smażymy je partiami (po 3-4 sztuki), by nie obniżyć temperatury oleju.

    Gdy faworki nabiorą złotego koloru, wyławiamy je za pomocą łyżki cedzakowej i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

    KROK 7: PODAJEMY FAWORKI

    Faworki przekładamy na talerz i oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sitko o drobnych oczkach.

    Faworki trydenckie - przepis • Kuchnia Lidla

    Chrusty - przepis • Kuchnia Lidla

    SMACZNEGO!!!!

f t g