Copyright 2024 - Custom text here

Żurek z orientalną nutą? Czemu nie! Takie połączenie smaków na pewno zasmakuje wielbicielom tajskiej kuchni. Podaj na Wielkanoc coś innego niż zwykle, by zaskoczyć bliskich!

SKŁADNIKI

  • zakwas na mące żytniej – 500 ml
  • czosnek – 2-4 ząbki
  • cebula – 2 szt.
  • mięsny wywar – 2 l
  • olej słonecznikowy – 3 łyżki
  • pietruszka (korzeń) – 2 szt.
  • marchewka – 2 szt.
  • surowa biała kiełbasa – 400 g  
  • suszony majeranek – 2 łyżki
  • ugotowane jajka – 2 szt.
  • suszone grzyby leśne – 50 g
  • tarty chrzan – 2 łyżki
  • kwaśna śmietana 18% – 150 g
  • sól – 1 łyżeczka
  • mielony pieprz czarny – 2 szczypty
  • limonka – 1 szt.
  • świeży imbir – kawałek wielkości kciuka
  • PRZYGOTUJ

    • tarkę o grubych oczkach
    • sitko o drobnych oczkach

    PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

    Zakwas na żurek przygotuj 7 dni wcześniej według przepisu Karola Okrasy. Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie. Grzyby dokładnie umyj pod bieżącą wodą, zalej wrzątkiem i odstaw na całą noc. Kiełbasę wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem (mniej więcej 1 godzinę przed rozpoczęciem gotowania), by miała temperaturę pokojową.

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

    KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ ŻURKU

    Czosnek pokrojony w plasterki i cebulę pokrojoną w piórka smażymy na oleju rozgrzanym w garnku, na małym ogniu. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy wywar oraz marchewkę i pietruszkę pokrojone w kostkę. Doprawiamy solą i roztartym w dłoniach majerankiem.

    Gotujemy do miękkości warzyw korzeniowych – ok. 20 minut.

    KROK 2: DODAJEMY ZAKWAS I ZAPRAWIAMY ŻUREK

    Grzyby odsączamy z wody na sitku, siekamy i dodajemy do żurku. Dodajemy zakwas i chrzan. Mieszamy i zagotowujemy.

    Śmietanę hartujemy, mieszając ją w misce z 5 łyżkami gorącego żurku. Zahartowaną śmietanę dodajemy do żurku. Mieszamy i gotujemy ok. 5 minut. Wyłączamy ogień.

    KROK 3: PARZYMY KIEŁBASĘ

    Dodajemy kiełbasę o temperaturze pokojowej i parzymy ją w gorącym żurku. Sparzoną kiełbasę wyjmujemy z żurku, kroimy w plastry i układamy w miseczkach.

    KROK 4: PODAJEMY ŻUREK

    Ugotowane jajka kroimy na pół. Dodajemy do miseczek, do których następnie rozlewamy żurek. Opcjonalnie (dla miłośników orientalnych smaków): z wierzchu dekorujemy imbirem startym na tarce o grubych oczkach. Podajemy z cząstkami limonki, by skropić żurek jej sokiem tuż przed podaniem.

  • Żurek orientalny z białą kiełbasą - przepis • Kuchnia Lidla
  •  

     SMACZNEGO!!!!

f t g