Żurek Orientalny Z Białą Kiełbasą
Żurek Orientalny Z Białą Kiełbasą
Super UserŻurek z orientalną nutą? Czemu nie! Takie połączenie smaków na pewno zasmakuje wielbicielom tajskiej kuchni. Podaj na Wielkanoc coś innego niż zwykle, by zaskoczyć bliskich!
SKŁADNIKI
- zakwas na mące żytniej – 500 ml
- czosnek – 2-4 ząbki
- cebula – 2 szt.
- mięsny wywar – 2 l
- olej słonecznikowy – 3 łyżki
- pietruszka (korzeń) – 2 szt.
- marchewka – 2 szt.
- surowa biała kiełbasa – 400 g
- suszony majeranek – 2 łyżki
- ugotowane jajka – 2 szt.
- suszone grzyby leśne – 50 g
- tarty chrzan – 2 łyżki
- kwaśna śmietana 18% – 150 g
- sól – 1 łyżeczka
- mielony pieprz czarny – 2 szczypty
- limonka – 1 szt.
- świeży imbir – kawałek wielkości kciuka
-
PRZYGOTUJ
- tarkę o grubych oczkach
- sitko o drobnych oczkach
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Zakwas na żurek przygotuj 7 dni wcześniej według przepisu Karola Okrasy. Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie. Grzyby dokładnie umyj pod bieżącą wodą, zalej wrzątkiem i odstaw na całą noc. Kiełbasę wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem (mniej więcej 1 godzinę przed rozpoczęciem gotowania), by miała temperaturę pokojową.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ ŻURKU
Czosnek pokrojony w plasterki i cebulę pokrojoną w piórka smażymy na oleju rozgrzanym w garnku, na małym ogniu. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy wywar oraz marchewkę i pietruszkę pokrojone w kostkę. Doprawiamy solą i roztartym w dłoniach majerankiem.
Gotujemy do miękkości warzyw korzeniowych – ok. 20 minut.
KROK 2: DODAJEMY ZAKWAS I ZAPRAWIAMY ŻUREK
Grzyby odsączamy z wody na sitku, siekamy i dodajemy do żurku. Dodajemy zakwas i chrzan. Mieszamy i zagotowujemy.
Śmietanę hartujemy, mieszając ją w misce z 5 łyżkami gorącego żurku. Zahartowaną śmietanę dodajemy do żurku. Mieszamy i gotujemy ok. 5 minut. Wyłączamy ogień.
KROK 3: PARZYMY KIEŁBASĘ
Dodajemy kiełbasę o temperaturze pokojowej i parzymy ją w gorącym żurku. Sparzoną kiełbasę wyjmujemy z żurku, kroimy w plastry i układamy w miseczkach.
KROK 4: PODAJEMY ŻUREK
Ugotowane jajka kroimy na pół. Dodajemy do miseczek, do których następnie rozlewamy żurek. Opcjonalnie (dla miłośników orientalnych smaków): z wierzchu dekorujemy imbirem startym na tarce o grubych oczkach. Podajemy z cząstkami limonki, by skropić żurek jej sokiem tuż przed podaniem.
-
SMACZNEGO!!!!