Mięsny Jeż
Mięsny Jeż
Super User
Szczegóły:
Kategoria: Przystawki
| Opublikowano: 29 kwiecień 2021
| Odsłony: 150
Idealna danie dla mięsnego niejadka. Niekwestionowana ozdoba stołu, przy okazji bardzo smaczna.
SKŁADNIKI:
• 500 g mielonego mięsa z indyka
• 1 bułka kajzerka
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżki oliwy
• 3 jajka ugotowane
• 2 jajka surowe
• sól, pieprz
• pęczek zielonej pietruszki
- OPCJONALNIE:
• cienkie kabanosy drobiowe
• 4 orzechy włoskie
• 4 ziarna ziela angielskiego
• 2 goździki
• 1 oliwka czarna
- ETAPY:
KROK 1:
- Namoczyć bułkę w wodzie, odcisnąć i drobno pokroić.Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oliwie. Czosnek zmiażdżyć. Natkę pietruszki pokroić.Mięso mielone wymieszać z cebulą, bułką, czosnkiem, jajkami surowymi, pietruszką i przyprawić.
-
KROK 1:
- Na blasze do pieczenia położyć papier. Mięso podzielić na 3 części. Z dwóch części mięsa i 2 gotowanych jajek uformować jednego jeża. Drugiego jeża uformować z jednego jajka i pozostałej części mięsa. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st.C przez 40 minut.