Copyright 2024 - Custom text here

Idealna danie dla mięsnego niejadka. Niekwestionowana ozdoba stołu, przy okazji bardzo smaczna.

 SKŁADNIKI:

•  500 g mielonego mięsa z indyka

• 1 bułka kajzerka
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżki oliwy
• 3 jajka ugotowane
• 2 jajka surowe
• sól, pieprz
• pęczek zielonej pietruszki

  • OPCJONALNIE:

• cienkie kabanosy drobiowe
• 4 orzechy włoskie
• 4 ziarna ziela angielskiego
• 2 goździki
• 1 oliwka czarna

  • ETAPY:

KROK 1:

  •  
  • Namoczyć bułkę w wodzie, odcisnąć i drobno pokroić.Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oliwie. Czosnek zmiażdżyć. Natkę pietruszki pokroić.Mięso mielone wymieszać z cebulą, bułką, czosnkiem, jajkami surowymi, pietruszką i przyprawić.
  • KROK 1:

  •  
  • Na blasze do pieczenia położyć papier. Mięso podzielić na 3 części. Z dwóch części mięsa i 2 gotowanych jajek uformować jednego jeża. Drugiego jeża uformować z jednego jajka i pozostałej części mięsa. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st.C przez 40 minut.

KROK 1:

  •  
  • Upieczone jeże położyć na półmisku i udekorować. Z ćwiartek orzechów zrobić nogi, z ziela angielskiego i plastra oliwki oczy, a nos z goździków.Igły - pocięte kabanosy powtykać w tułów jeża
  • Mięsny jeż
  • SMACZNEGO!!!
f t g