Copyright 2024 - Custom text here

Klasyczne kopytka z pysznym i aromatycznym sosem – z kurkami, suszonymi pomidorami, selerem naciowym i cukinią.

SKŁADNIKI

KOPYTKA

  • ugotowane mączyste ziemniaki – 1 kg
  • jaja - 1-2 szt.
  • mąka pszenna – 300 g
  • woda
  • sól

SOS

  • olej słonecznikowy – 50 ml
  • kurki – 250 g
  • dymki ze szczypiorkiem – 3 szt.
  • czosnek – 2 ząbki
  • suszone pomidory z oliwą – 100 g
  • cukinia – 1 szt.
  • seler naciowy – 4 łodygi
  • pomidorki koktajlowe – 8 szt.
  • sól
  • pieprz
  • PRZYGOTUJ

    • praskę do ziemniaków

    ETAPY:

  • KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY KOPYTKA

    Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, wykładamy na stolnicę lub blat, wbijamy jajka, dodajemy mąkę. Delikatnie wyrabiamy ciasto, aby składniki dobrze się połączyły – ale niezbyt długo. Ciasto dzielimy na części, formujemy z nich wałki o średnicy 2-3 cm. Posypujemy je mąką. Nożem, lekko na skos, kroimy w kopytka.

    KROK 2: GOTUJEMY KOPYTKA

    Osoloną wodę zagotowujemy w dużym garnku. Kopytka wrzucamy partiami do wrzątku. Delikatnie mieszamy, aby się nie posklejały. Gotujemy przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Przekładamy łyżką cedzakową na talerz.

    KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS

    Na patelnię wlewamy olej. Grzyby smażymy partiami na dużym ogniu. Kurki mają zostać jędrne i chrupiące. Dodajemy do nich posiekaną dymkę z odrobiną szczypiorku, czosnek pokrojony w plasterki oraz suszone pomidory pokrojone w paseczki, wraz z oliwą. Przesmażamy i mieszamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i seler naciowy. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki, dorzucamy na patelnię. Doprawiamy solą i pieprzem.

    KROK 4: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI DANIA

    Dodajemy ugotowane kopytka, delikatnie mieszamy i przekładamy na talerz. Danie podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem i startym grana padano.

  • Kopytka z suszonymi pomidorami i kurkami - przepis • Kuchnia Lidla
  • SMACZNEGO!!!!!
f t g