Kopytka Z Suszonymi Pomidorami I Kurkami
Kopytka Z Suszonymi Pomidorami I Kurkami
Super UserKlasyczne kopytka z pysznym i aromatycznym sosem – z kurkami, suszonymi pomidorami, selerem naciowym i cukinią.
SKŁADNIKI
KOPYTKA
- ugotowane mączyste ziemniaki – 1 kg
- jaja - 1-2 szt.
- mąka pszenna – 300 g
- woda
- sól
SOS
- olej słonecznikowy – 50 ml
- kurki – 250 g
- dymki ze szczypiorkiem – 3 szt.
- czosnek – 2 ząbki
- suszone pomidory z oliwą – 100 g
- cukinia – 1 szt.
- seler naciowy – 4 łodygi
- pomidorki koktajlowe – 8 szt.
- sól
- pieprz
-
PRZYGOTUJ
- praskę do ziemniaków
ETAPY:
-
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY KOPYTKA
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, wykładamy na stolnicę lub blat, wbijamy jajka, dodajemy mąkę. Delikatnie wyrabiamy ciasto, aby składniki dobrze się połączyły – ale niezbyt długo. Ciasto dzielimy na części, formujemy z nich wałki o średnicy 2-3 cm. Posypujemy je mąką. Nożem, lekko na skos, kroimy w kopytka.
KROK 2: GOTUJEMY KOPYTKA
Osoloną wodę zagotowujemy w dużym garnku. Kopytka wrzucamy partiami do wrzątku. Delikatnie mieszamy, aby się nie posklejały. Gotujemy przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Przekładamy łyżką cedzakową na talerz.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Na patelnię wlewamy olej. Grzyby smażymy partiami na dużym ogniu. Kurki mają zostać jędrne i chrupiące. Dodajemy do nich posiekaną dymkę z odrobiną szczypiorku, czosnek pokrojony w plasterki oraz suszone pomidory pokrojone w paseczki, wraz z oliwą. Przesmażamy i mieszamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i seler naciowy. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki, dorzucamy na patelnię. Doprawiamy solą i pieprzem.
KROK 4: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI DANIA
Dodajemy ugotowane kopytka, delikatnie mieszamy i przekładamy na talerz. Danie podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem i startym grana padano.
- SMACZNEGO!!!!!