Pizza Z Bazyliowo-Pomidorowym Sosem
Pizza Z Bazyliowo-Pomidorowym Sosem
Super UserPokaże Ci doskonały sposób na pyszną pizzę z domowym sosem i dodatkami!
SKŁADNIKI
CIASTO
- mąka pszenna – 4 szklanki
- świeże drożdże – 50 g
- woda – 1,5 szklanki
- sól – 1 łyżeczka
- cukier – 2 łyżeczki
SOS
- pomidory – 5 szt.
- czosnek – 3 ząbki
- cukier – 2 łyżki
- świeża bazylia – 1 doniczka
- suszone oregano
- sól
- pieprz
DODATKI
- pomidor – 1 szt.
- pieczarki
- czarne oliwki
- jajka
- mozzarella
- szynka
PRZYGOTUJ
blender
blachę do pizzy
piekarnik rozgrzany do temperatury 240-250°C
ETAPY:
KROK 1: ZAGNIATAMY CIASTO
W dużej misce łączymy ze sobą mąkę, wodę, pokruszone drożdże, cukier oraz sól. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Z pomidorów wykrawamy szypułki i kroimy na cząstki. Przekładamy do wysokiego pojemnika. Dodajemy posiekany czosnek, oregano, bazylię i cukier. Sos miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem.
KROK 3: WAŁKUJEMY CIASTO
Mozzarellę, pomidory i oliwki kroimy w plastry, a pieczarki w ćwiartki. Ciasto na pizzę dzielimy na dowolną liczbę porcji. Ciasto rozciągamy dłońmi lub wałkujemy i przekładamy na blachę. Uformowaną pizzę możemy jeszcze odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
KROK 4: PIECZEMY PIZZĘ
Gotowe ciasto smarujemy sosem. Układamy mozzarellę, pomidory, oliwki, pieczarki i plastry szynki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 240-250°C przez 15-20 minut. W połowie pieczenia na środek pizzy dajemy jajko. Upieczoną pizzę posypujemy listkami świeżej bazylii.
SMACZNEGO!!!!