Copyright 2024 - Custom text here

Pokaże Ci doskonały sposób na pyszną pizzę z domowym sosem i dodatkami!

SKŁADNIKI

CIASTO

  • mąka pszenna  – 4 szklanki
  • świeże drożdże – 50 g
  • woda – 1,5 szklanki
  • sól – 1 łyżeczka
  • cukier – 2 łyżeczki

SOS

  • pomidory – 5 szt.
  • czosnek – 3 ząbki
  • cukier – 2 łyżki
  • świeża bazylia – 1 doniczka 
  • suszone oregano
  • sól
  • pieprz

DODATKI

 

  • pomidor – 1 szt.
  • pieczarki
  • czarne oliwki
  • jajka
  • mozzarella
  • szynka

 

PRZYGOTUJ

blender

blachę do pizzy

piekarnik rozgrzany do temperatury 240-250°C

ETAPY:

KROK 1: ZAGNIATAMY CIASTO

W dużej misce łączymy ze sobą mąkę, wodę, pokruszone drożdże, cukier oraz sól. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Z pomidorów wykrawamy szypułki i kroimy na cząstki. Przekładamy do wysokiego pojemnika. Dodajemy posiekany czosnek, oregano, bazylię i cukier. Sos miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem.

KROK 3: WAŁKUJEMY CIASTO

Mozzarellę, pomidory i oliwki kroimy w plastry, a pieczarki w ćwiartki. Ciasto na pizzę dzielimy na dowolną liczbę porcji. Ciasto rozciągamy dłońmi lub wałkujemy i przekładamy na blachę. Uformowaną pizzę możemy jeszcze odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.

KROK 4: PIECZEMY PIZZĘ

Gotowe ciasto smarujemy sosem. Układamy mozzarellę, pomidory, oliwki, pieczarki i plastry szynki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 240-250°C przez 15-20 minut. W połowie pieczenia na środek pizzy dajemy jajko. Upieczoną pizzę posypujemy listkami świeżej bazylii.

Pizza z bazyliowo-pomidorowym sosem - przepis • Kuchnia Lidla

SMACZNEGO!!!!

f t g