Omlet Owocowy Na 3 Sposoby
Omlet owocowy na 3 sposoby
Super UserOwocowe śniadanie na trzy sposoby – wypróbuj przepisy na pyszne omlety biszkoptowe z owocami na zimno i na ciepło.
SKŁADNIKI NA:
- OMLET Z BANANAMI I TRUSKAWKAMI
- jaja, rozmiar L – 3 szt.
- syrop z agawy – 2 łyżki
- mąka pszenna – 1,5 łyżki
- olej kokosowy – 1 łyżka
- truskawki – 1 garść
- banan – 1 szt.
-
- OMLET Z BORÓWKAMI
- jaja, rozmiar L – 3 szt.
- miód – 2 łyżki
- mąka orkiszowa – 1,5 łyżki
- olej kokosowy – 1 łyżka
- waniliowy serek homogenizowany – 1 opakowanie
- borówki – 1 garść
- OMLET Z BRZOSKWINIAMI
- Brzoskwinie na ciepło
- brzoskwinie – 3 szt.
- syrop klonowy – 50 ml
- masło – 1 łyżka
- OMLET
- jaja, rozmiar L – 3 szt.
- syrop klonowy – 1 łyżeczka
- mąka pszenna – 1 łyżka
- pełnoziarnista mąka pszenna – 1 łyżka
- olej kokosowy – 1 łyżka
-
ETAPY:
-
OMLET Z BANANAMI I TRUSKAWKAMI
Jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy w misce na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i ubijamy przez chwilę. Osładzamy syropem z agawy, delikatnie mieszamy rózgą. Dodajemy mąkę i ponownie delikatnie łączymy składniki.
Na patelni roztapiamy olej kokosowy. Wlewamy masę i smażymy na złoty kolor na średnim ogniu pod przykryciem. Odwracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Ściągamy z patelni.
Na omlet kładziemy pokrojone w plasterki banany i pocięte w ćwiartki truskawki. Opcjonalnie możemy skropić syropem z agawy. Dekorujemy listkami mięty.
-
OMLET Z BORÓWKAMI
Jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i ubijamy przez chwilę. Osładzamy miodem i dodajemy mąkę orkiszową. Delikatnie łączymy składniki za pomocą rózgi.
Na patelni roztapiamy olej kokosowy. Wlewamy masę i smażymy na średnim ogniu pod przykryciem. Odwracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Ściągamy z patelni.
Serek nakładamy na połowę omletu (ilość wedle uznania). Wykładamy borówki. Dekorujemy listkiem mięty.
-
OMLET Z GORĄCYMI BRZOSKWINIAMI
Umyte brzoskwinie przekrawamy na pół, usuwamy pestki. Owoce kroimy w plastry. Na rozgrzaną suchą patelnię wlewamy syrop klonowy. Wrzucamy brzoskwinie i karmelizujemy je w syropie. Od czasu do czasu mieszamy drewnianą szpatułką. Gdy owoce się dobrze skarmelizują, dodajemy 1 łyżkę masła. Całość mieszamy.
Jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i ubijamy przez chwilę. Osładzamy masę 1 łyżką syropu klonowego i dodajemy oba rodzaje mąki. Delikatnie łączymy składniki za pomocą rózgi.
Na patelni roztapiamy olej kokosowy. Wlewamy masę i smażymy na średnim ogniu pod przykryciem. Odwracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Ściągamy z patelni.
Omlet przekładamy na talerz i nakładamy dużą porcję brzoskwiń. Omlet składamy na pół. Wierzch dekorujemy kilkoma kawałkami brzoskwiń i listkami mięty.
- SMACZNEGO!!