Copyright 2024 - Custom text here

Owocowe śniadanie na trzy sposoby – wypróbuj przepisy  na pyszne omlety biszkoptowe z owocami na zimno i na ciepło.

SKŁADNIKI NA:

  • OMLET Z BANANAMI I TRUSKAWKAMI
  • jaja, rozmiar L – 3 szt.
  • syrop z agawy – 2 łyżki
  • mąka pszenna – 1,5 łyżki
  • olej kokosowy – 1 łyżka
  • truskawki – 1 garść
  • banan – 1 szt.
    • OMLET Z BORÓWKAMI
    • jaja, rozmiar L – 3 szt.
    • miód – 2 łyżki
    • mąka orkiszowa – 1,5 łyżki
    • olej kokosowy – 1 łyżka
    • waniliowy serek homogenizowany – 1 opakowanie
    • borówki – 1 garść
    • OMLET Z BRZOSKWINIAMI
    • Brzoskwinie na ciepło
    • brzoskwinie – 3 szt.
    • syrop klonowy – 50 ml
    • masło – 1 łyżka
    •  OMLET
      • jaja, rozmiar L – 3 szt.
      • syrop klonowy – 1 łyżeczka
      • mąka pszenna – 1 łyżka
      • pełnoziarnista mąka pszenna – 1 łyżka
      • olej kokosowy – 1 łyżka
      •  
      • ETAPY:

      •  

        OMLET Z BANANAMI I TRUSKAWKAMI

        Jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy w misce na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i ubijamy przez chwilę. Osładzamy syropem z agawy, delikatnie mieszamy rózgą. Dodajemy mąkę i ponownie delikatnie łączymy składniki.

        Na patelni roztapiamy olej kokosowy. Wlewamy masę i smażymy na złoty kolor na średnim ogniu pod przykryciem. Odwracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Ściągamy z patelni.

        Na omlet kładziemy pokrojone w plasterki banany i pocięte w ćwiartki truskawki. Opcjonalnie możemy skropić syropem z agawy. Dekorujemy listkami mięty.

      • Puszysty omlet owocowy - alaantkoweblw
      •  

        OMLET Z BORÓWKAMI

        Jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i ubijamy przez chwilę. Osładzamy miodem i dodajemy mąkę orkiszową. Delikatnie łączymy składniki za pomocą rózgi.

        Na patelni roztapiamy olej kokosowy. Wlewamy masę i smażymy na średnim ogniu pod przykryciem. Odwracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Ściągamy z patelni.

        Serek nakładamy na połowę omletu (ilość wedle uznania). Wykładamy borówki. Dekorujemy listkiem mięty.

      • OMLET Z BORÓWKAMI - Kuchnia Joanny
      •  

        OMLET Z GORĄCYMI BRZOSKWINIAMI

        Umyte brzoskwinie przekrawamy na pół, usuwamy pestki. Owoce kroimy w plastry. Na rozgrzaną suchą patelnię wlewamy syrop klonowy. Wrzucamy brzoskwinie i karmelizujemy je w syropie. Od czasu do czasu mieszamy drewnianą szpatułką. Gdy owoce się dobrze skarmelizują, dodajemy 1 łyżkę masła. Całość mieszamy.

        Jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i ubijamy przez chwilę. Osładzamy masę 1 łyżką syropu klonowego i dodajemy oba rodzaje mąki. Delikatnie łączymy składniki za pomocą rózgi. 

        Na patelni roztapiamy olej kokosowy. Wlewamy masę i smażymy na średnim ogniu pod przykryciem. Odwracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Ściągamy z patelni.

        Omlet przekładamy na talerz i nakładamy dużą porcję brzoskwiń. Omlet składamy na pół. Wierzch dekorujemy kilkoma kawałkami brzoskwiń i listkami mięty.

      • Omlet biszkoptowy z brzoskwiniami - PrzyslijPrzepis.pl
      • SMACZNEGO!!
f t g