Copyright 2024 - Custom text here

Tak proste, że uda się każdemu i tak śliwkowe, że zachwyci miłośników jesiennych wypieków z owocami! Sprawdź, jak szybko znika z blaszki i… upiecz kolejne!

SKŁADNIKI

  • jajka – 5 szt.
  • cukier – 1 szklanka (ok. 220 g)
  • mąka ziemniaczana – ¾ szklanki (ok. 140 g)
  • mąka pszenna – ¾ szklanki (ok. 120 g)
  • olej słonecznikowy – ¾ szklanki (ok. 190 ml)
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • ocet – 1 łyżka
  • orzechy włoskie – 40 g
  • ciemne śliwki (np. węgierek) – 500-700 g
  • cukier puder – 3 łyżki
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • PRZYGOTUJ

    • sito o drobnych oczkach
    • formę o wymiarach 20x30 cm
    • papier do pieczenia
    • robot wielofunkcyjny z funkcją ubijania lub mikser
    • papier do pieczenia
    • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

    ETAPY:

  • KROK 1: PRZESIEWAMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

    Obie mąki i proszek do pieczenia przesiewamy do miski przez sito.

  • KROK 2: ŁĄCZYMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA

    Jajka ubijamy z cukrem, aż zmienią kolor na biały. Nie przerywając ubijania, stopniowo, cienką strużką dolewamy olej i miksujemy, aż połączy się z masą. Dodajemy ocet i drobno posiekane orzechy. Mieszamy.

    KROK 3: MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI Z MOKRYMI

    Mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy, aż się połączą.

    KROK 4: PRZEKŁADAMY CIASTO DO FORMY

    ⅓ ciasta przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na warstwie ciasta układamy ⅓ śliwek pokrojonych w ćwiartki. Śliwki zalewamy resztą ciasta. Na wierzchu układamy pozostałe śliwki.

    KROK 5: PIECZEMY CIASTO

  • Ciasto pieczemy ok. 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C na ładny, rumiany kolor. Odstawiamy do wystudzenia. Z wierzchu posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
  • Placek ze śliwkami - przepis • Kuchnia Lidla
  • SMACZNEGO!!!
f t g