Ciasto Ze Śliwkami
Ciasto Ze Śliwkami
Super User
Szczegóły:
Kategoria: Desery
| Opublikowano: 29 kwiecień 2021
| Odsłony: 140
Tak proste, że uda się każdemu i tak śliwkowe, że zachwyci miłośników jesiennych wypieków z owocami! Sprawdź, jak szybko znika z blaszki i… upiecz kolejne!
SKŁADNIKI
- jajka – 5 szt.
- cukier – 1 szklanka (ok. 220 g)
- mąka ziemniaczana – ¾ szklanki (ok. 140 g)
- mąka pszenna – ¾ szklanki (ok. 120 g)
- olej słonecznikowy – ¾ szklanki (ok. 190 ml)
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- ocet – 1 łyżka
- orzechy włoskie – 40 g
- ciemne śliwki (np. węgierek) – 500-700 g
- cukier puder – 3 łyżki
- cynamon – 1 łyżeczka
-
PRZYGOTUJ
- sito o drobnych oczkach
- formę o wymiarach 20x30 cm
- papier do pieczenia
- robot wielofunkcyjny z funkcją ubijania lub mikser
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
ETAPY:
-
KROK 1: PRZESIEWAMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
Obie mąki i proszek do pieczenia przesiewamy do miski przez sito.
-
KROK 2: ŁĄCZYMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA
Jajka ubijamy z cukrem, aż zmienią kolor na biały. Nie przerywając ubijania, stopniowo, cienką strużką dolewamy olej i miksujemy, aż połączy się z masą. Dodajemy ocet i drobno posiekane orzechy. Mieszamy.
KROK 3: MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI Z MOKRYMI
Mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy, aż się połączą.
KROK 4: PRZEKŁADAMY CIASTO DO FORMY
⅓ ciasta przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na warstwie ciasta układamy ⅓ śliwek pokrojonych w ćwiartki. Śliwki zalewamy resztą ciasta. Na wierzchu układamy pozostałe śliwki.
KROK 5: PIECZEMY CIASTO
- Ciasto pieczemy ok. 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C na ładny, rumiany kolor. Odstawiamy do wystudzenia. Z wierzchu posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
- SMACZNEGO!!!