- Szczegóły
- Super User
- Kategoria: Desery
- Odsłony: 140
Tak proste, że uda się każdemu i tak śliwkowe, że zachwyci miłośników jesiennych wypieków z owocami! Sprawdź, jak szybko znika z blaszki i… upiecz kolejne!
SKŁADNIKI
- jajka – 5 szt.
- cukier – 1 szklanka (ok. 220 g)
- mąka ziemniaczana – ¾ szklanki (ok. 140 g)
- mąka pszenna – ¾ szklanki (ok. 120 g)
- olej słonecznikowy – ¾ szklanki (ok. 190 ml)
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- ocet – 1 łyżka
- orzechy włoskie – 40 g
- ciemne śliwki (np. węgierek) – 500-700 g
- cukier puder – 3 łyżki
- cynamon – 1 łyżeczka
-
PRZYGOTUJ
- sito o drobnych oczkach
- formę o wymiarach 20x30 cm
- papier do pieczenia
- robot wielofunkcyjny z funkcją ubijania lub mikser
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
ETAPY:
-
KROK 1: PRZESIEWAMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
Obie mąki i proszek do pieczenia przesiewamy do miski przez sito.
-
KROK 2: ŁĄCZYMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA
Jajka ubijamy z cukrem, aż zmienią kolor na biały. Nie przerywając ubijania, stopniowo, cienką strużką dolewamy olej i miksujemy, aż połączy się z masą. Dodajemy ocet i drobno posiekane orzechy. Mieszamy.
KROK 3: MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI Z MOKRYMI
Mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy, aż się połączą.
KROK 4: PRZEKŁADAMY CIASTO DO FORMY
⅓ ciasta przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na warstwie ciasta układamy ⅓ śliwek pokrojonych w ćwiartki. Śliwki zalewamy resztą ciasta. Na wierzchu układamy pozostałe śliwki.
KROK 5: PIECZEMY CIASTO
- Ciasto pieczemy ok. 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C na ładny, rumiany kolor. Odstawiamy do wystudzenia. Z wierzchu posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
- SMACZNEGO!!!
- Szczegóły
- Super User
- Kategoria: Desery
- Odsłony: 133
Przygotuj minipączki z pełnoziarnistej mąki z dodatkiem serka homogenizowanego
SKŁADNIKI
CIASTO
- mąka pszenna bio – 200 g
- mąka pszenna pełnoziarnista bio – 100 g
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- soda oczyszczona – 0,5 łyżeczki
- sól – 1 szczypta
- serek homogenizowany waniliowy – 200 g
- jajka – 2 szt.
- cukier – 40 g
- masło (miękkie) – 1 łyżka
- spirytus – 2-3 łyżki
DO SMAŻENIA
- olej słonecznikowy – 1 l
DODATKOWO
- cukier puder
-
PRZYGOTUJ
- ręcznik papierowy
- metalowe sitko lub łyżkę cedzakową
- wałek
- sitko
ETAPY:
-
KROK 1: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI
Do miski przesypujemy oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sodę i sól. Mieszamy.
KROK 2: WYRABIAMY CIASTO
Jajka wbijamy do wysokiego naczynia. Dodajemy cukier. Ubijamy na puszystą masę. Dodajemy serek homogenizowany i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do suchych składników. Dodajemy miękkie masło i wyrabiamy. Gdy składniki się połączą, dolewamy spirytus i nadal wyrabiamy ciasto.
KROK 3: WYKRAWAMY MAŁE PĄCZKI
-
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5-6 mm. Szklanką lub małym metalowym pierścieniem wykrawamy kółeczka.
KROK 4: SMAŻYMY PĄCZKI
Olej rozgrzewamy w garnku. Aby sprawdzić, czy temperatura jest odpowiednia – wrzucamy kawałek ciasta na olej. Jeśli zaczyna się smażyć – układamy ostrożnie pączki na oleju. Smażymy na złoty kolor. Usmażone pączki wyciągamy metalowym sitkiem bądź łyżką cedzakową i wykładamy na ręcznik papierowy. Pozostawiamy do osączenia z tłuszczu.
Gotowe pączki oprószamy cukrem pudrem za pomocą sitka.
- SMACZNEGO!!!
- Szczegóły
- Super User
- Kategoria: Desery
- Odsłony: 299
Dokąd tupta jeż? Do kuchennej szafki, w której schowały się zapomniane ciasteczka! Odkryj ich potencjał i przygotuj jesienne jeżyki bajaderki!
SKŁADNIKI
- biszkopty, markizy, kruche ciastka, muffinki – 500 g
- dynia – 150 g
- suszone morele – 100 g
- masło – 100 g
- czekolada deserowa – 100 g
- rum – 2 łyżki
- masa marcepanowa jasna – 200 g
- masa marcepanowa ciemna – 30 g
- posypka czekoladowa patyczki – 100 g
-
PRZYGOTUJ:
- robot kuchenny z hakiem
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Dynię obierz, oddziel miąższ od pestek i pokrój w kostkę. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 220°C przez ok. 40 minut. Po upieczeniu zmiksuj na gładką masę.
ETAPY:
- robot kuchenny z hakiem
-
KROK 1: KRUSZYMY CIASTKA
Wszystkie ciastka kruszymy bardzo drobno przy użyciu robota kuchennego.
KROK 2: ŁĄCZYMY DYNIĘ Z MORELAMIMus z dyni przekładamy na rozgrzaną, suchą patelnię. Dodajemy morele pokrojone w drobną kostkę. Smażymy do uzyskania gęstej papki przez ok. 5-10 minut.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ CZEKOLADOWĄ
W rondelku, na małym ogniu, rozpuszczamy masło. Dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy do momentu połączenia składników.
KROK 4: DYNIĘ ŁĄCZYMY Z CIASTKAMI
Masę dyniowo-morelową dodajemy do pokruszonych ciastek. Całość miksujemy do momentu połączenia. Dodajemy ⅓ polewy czekoladowej oraz rum i ponownie łączymy przy użyciu miksera.
Z uzyskanej masy formujemy kulki, które następnie przekładamy do lodówki na 10-15 minut.
KROK 5: FORMUJEMY JEŻYKI Z MASY MARCEPANOWEJ
Jasną masę marcepanową kroimy na 5 kawałków. Każdy kawałek formujemy w dużą kulkę, a następnie rozpłaszczamy. W środku umieszczamy po jednej kulce bajaderce.
Otaczamy bajaderkę masą marcepanową, tak aby schować ją w środku. Kulkę formujemy i rozpłaszczamy oraz wydłużamy z jednej strony, aby uformować kształt noska jeżyka. Nożem robimy nacięcia na jego zgięciu.
Z ciemnej masy marcepanowej formujemy małe kuleczki, z których robimy oczka i czubki nosków.
KROK 6: OBLEWAMY JEŻYKI POLEWĄ
Grzbiet każdego jeżyka zanurzamy w polewie czekoladowej oraz obtaczamy w posypce czekoladowej.
KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY KULKI W POLEWIE
Pozostałe kulki bajaderki zanurzamy w polewie i obtaczamy w posypce czekoladowej. Dokładnie mieszamy i układamy na talerzu obok marcepanowych jeżyków.
- SMACZNEGO!!!!
- Szczegóły
- Super User
- Kategoria: Desery
- Odsłony: 203
Szukasz przepisu na najlepsze faworki? Przygotowana receptura jest bez jajek, dzięki której każdy przygotuje przepyszne, słodkie i chrupiące chruściki na tłusty czwartek!
SKŁADNIKI
- mąka pszenna – 300 g
- sól – 1 szczypta
- olej – 2 łyżki
- ocet spirytusowy (opcjonalnie: czysty spirytus lub wódka) – 1 łyżka
- ciepła woda – 4 łyżki
- wegańska śmietana – 4-5 łyżek
- olej rzepakowy – 1 l (do smażenia faworków)
- cukier puder – do oprószenia faworków
-
PRZYGOTUJ:
- sitko o drobnych oczkach
- wałek
- radełko do ciasta lub ostry nóż
- materiałową ściereczkę
- łyżkę cedzakową
- ręcznik papierowy
ETAPY:
KROK 1: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA
Mąkę przesiewamy do miski przez sitko o drobnych oczkach. Dodajemy sól. Dodajemy mokre składniki ciasta: ciepłą wodę, olej, wegańską śmietanę i ocet spirytusowy.
KROK 2: WYRABIAMY CIASTO
Składniki mieszamy, a następnie całość wyrabiamy dłońmi na gładkie, jednolite ciasto. Docelowo jego konsystencja powinna przypominać konsystencję ciasta na makaron – dość twardego, ale elastycznego.
KROK 3: TŁUCZEMY CIASTO WAŁKIEM
Wyrobione ciasto formujemy w kulę i uderzamy z każdej strony wałkiem przez ok. 15 minut. Dzięki temu upieczone faworki będę lekkie i kruche.
Ciasto owijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki na ok. 30 minut.
KROK 4: ROZGRZEWAMY OLEJ
Olej mocno rozgrzewamy w głębokim garnku.
KROK 5: FORMUJEMY FAWORKI
Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich cienko rozwałkowujemy na blacie. Ciasta nie podsypujemy mąką – jej dodatek mógłby spowodować strzelanie rozgrzanego oleju podczas smażenia.
Rozwałkowany placek ciasta kroimy wzdłuż na paski o szerokości 4 cm za pomocą radełka lub ostrego noża. Długie paski kroimy na skos, tak by uzyskać krótsze paski o długości ok. 10 cm. Pośrodku każdego paska tworzymy podłużne nacięcie.
Przez nacięcie przeciągamy krótszy brzeg faworka. Faworki zaplatamy i formujemy, nadając każdemu zgrabny kształt. Ulepione faworki odkładamy na materiałową ściereczkę.
KROK 6: SMAŻYMY WAWORKI
Faworki ostrożnie przekładamy na mocno rozgrzany, głęboki tłuszcz. Smażymy je partiami (po 3-4 sztuki), by nie obniżyć temperatury oleju.
Gdy faworki nabiorą złotego koloru, wyławiamy je za pomocą łyżki cedzakowej i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
KROK 7: PODAJEMY FAWORKI
Faworki przekładamy na talerz i oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sitko o drobnych oczkach.
SMACZNEGO!!!!
- Szczegóły
- Super User
- Kategoria: Desery
- Odsłony: 166
Klasyczne crumble to idealny domowy deser dla łasuchów w każdym wieku. Wykorzystaj ulubione owoce, przygotuj kruszonkę i podaj coś pysznego na słodki podwieczorek!
SKŁADNIKI
- dowolne owoce (np. wiśnie, śliwki, morele, brzoskwinie lub jeden rodzaj tych owoców) – 1200 g
- mąka ziemniaczana (lub skrobia ziemniaczana) – 2 łyżki
- cynamon – ½ łyżeczki
- mąka pszenna (160 g) – 1 szklanka
- płatki owsiane, zwykłe – 1 szklanka (120 g)
- roztopione masło – 120 g
- drobny cukier – ½ szklanki (120 g)
- posiekane orzechy włoskie – ½ szklanki (70 g)
- wiórki kokosowe – 3 łyżki
- mielony kardamon – 1 łyżeczka
- sól – 1 szczypta
PRZYGOTUJ:
formę o wymiarach 20x30 cm
piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
ETAPY:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ
Wszystkie składniki suche mieszamy w misce. Dodajemy roztopione, lekko przestudzone masło. Mieszamy, najlepiej widelcem lub palcami, do otrzymania kruszonki.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY OWOCE
Cukier, mąkę ziemniaczaną i sól mieszamy. Z owoców pestkowych usuwamy pestki, większe kroimy na cząstki. Delikatnie mieszamy z suchymi składnikami, wkładamy do foremki o wymiarach ok. 20x30 cm. Posypujemy równomiernie kruszonką.
KROK 3: PIECZEMY OWOCE POD KRUSZONKĄ
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 40 minut, aż kruszonka będzie rumiana, a owoce pod nią będą „bąbelkować” sokiem.
Deser podajemy opcjonalnie z porcją ulubionych lodów.
SMACZNEGO!!!!