Copyright 2024 - Custom text here

Tak proste, że uda się każdemu i tak śliwkowe, że zachwyci miłośników jesiennych wypieków z owocami! Sprawdź, jak szybko znika z blaszki i… upiecz kolejne!

SKŁADNIKI

  • jajka – 5 szt.
  • cukier – 1 szklanka (ok. 220 g)
  • mąka ziemniaczana – ¾ szklanki (ok. 140 g)
  • mąka pszenna – ¾ szklanki (ok. 120 g)
  • olej słonecznikowy – ¾ szklanki (ok. 190 ml)
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • ocet – 1 łyżka
  • orzechy włoskie – 40 g
  • ciemne śliwki (np. węgierek) – 500-700 g
  • cukier puder – 3 łyżki
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • PRZYGOTUJ

    • sito o drobnych oczkach
    • formę o wymiarach 20x30 cm
    • papier do pieczenia
    • robot wielofunkcyjny z funkcją ubijania lub mikser
    • papier do pieczenia
    • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

    ETAPY:

  • KROK 1: PRZESIEWAMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

    Obie mąki i proszek do pieczenia przesiewamy do miski przez sito.

  • KROK 2: ŁĄCZYMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA

    Jajka ubijamy z cukrem, aż zmienią kolor na biały. Nie przerywając ubijania, stopniowo, cienką strużką dolewamy olej i miksujemy, aż połączy się z masą. Dodajemy ocet i drobno posiekane orzechy. Mieszamy.

    KROK 3: MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI Z MOKRYMI

    Mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy, aż się połączą.

    KROK 4: PRZEKŁADAMY CIASTO DO FORMY

    ⅓ ciasta przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na warstwie ciasta układamy ⅓ śliwek pokrojonych w ćwiartki. Śliwki zalewamy resztą ciasta. Na wierzchu układamy pozostałe śliwki.

    KROK 5: PIECZEMY CIASTO

  • Ciasto pieczemy ok. 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C na ładny, rumiany kolor. Odstawiamy do wystudzenia. Z wierzchu posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
  • Placek ze śliwkami - przepis • Kuchnia Lidla
  • SMACZNEGO!!!

Przygotuj minipączki z pełnoziarnistej mąki z dodatkiem serka homogenizowanego 

SKŁADNIKI

CIASTO

  • mąka pszenna bio – 200 g
  • mąka pszenna pełnoziarnista bio – 100 g
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona – 0,5 łyżeczki
  • sól – 1 szczypta
  • serek homogenizowany waniliowy – 200 g
  • jajka – 2 szt.
  • cukier – 40 g
  • masło (miękkie) – 1 łyżka
  • spirytus – 2-3 łyżki

DO SMAŻENIA

  • olej słonecznikowy – 1 l

DODATKOWO

  • cukier puder
  • PRZYGOTUJ

    • ręcznik papierowy
    • metalowe sitko lub łyżkę cedzakową
    • wałek
    • sitko

    ETAPY:

  • KROK 1: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI

    Do miski przesypujemy oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sodę i sól. Mieszamy.

    KROK 2: WYRABIAMY CIASTO

    Jajka wbijamy do wysokiego naczynia. Dodajemy cukier. Ubijamy na puszystą masę. Dodajemy serek homogenizowany i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do suchych składników. Dodajemy miękkie masło i wyrabiamy. Gdy składniki się połączą, dolewamy spirytus i nadal wyrabiamy ciasto.

    KROK 3: WYKRAWAMY MAŁE PĄCZKI

  • Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5-6 mm. Szklanką lub małym metalowym pierścieniem wykrawamy kółeczka.

    KROK 4: SMAŻYMY PĄCZKI

    Olej rozgrzewamy w garnku. Aby sprawdzić, czy temperatura jest odpowiednia – wrzucamy kawałek ciasta na olej. Jeśli zaczyna się smażyć – układamy ostrożnie pączki na oleju. Smażymy na złoty kolor. Usmażone pączki wyciągamy metalowym sitkiem bądź łyżką cedzakową i wykładamy na ręcznik papierowy. Pozostawiamy do osączenia z tłuszczu.

    Gotowe pączki oprószamy cukrem pudrem za pomocą sitka.

  • Najlepsze minipączki - przepis • Kuchnia Lidla
  • SMACZNEGO!!!

Dokąd tupta jeż? Do kuchennej szafki, w której schowały się zapomniane ciasteczka! Odkryj ich potencjał i przygotuj jesienne jeżyki bajaderki!

SKŁADNIKI

  • biszkopty, markizy, kruche ciastka, muffinki – 500 g
  • dynia – 150 g
  • suszone morele – 100 g
  • masło – 100 g
  • czekolada deserowa – 100 g
  • rum – 2 łyżki
  • masa marcepanowa jasna – 200 g
  • masa marcepanowa ciemna – 30 g
  • posypka czekoladowa patyczki – 100 g
  • PRZYGOTUJ:

    • robot kuchenny z hakiem
       

    PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

    Dynię obierz, oddziel miąższ od pestek i pokrój w kostkę. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 220°C przez ok. 40 minut. Po upieczeniu zmiksuj na gładką masę.

    ETAPY:

  • KROK 1: KRUSZYMY CIASTKA

    Wszystkie ciastka kruszymy bardzo drobno przy użyciu robota kuchennego.

    KROK 2: ŁĄCZYMY DYNIĘ Z MORELAMI

    Mus z dyni przekładamy na rozgrzaną, suchą patelnię. Dodajemy morele pokrojone w drobną kostkę. Smażymy do uzyskania gęstej papki przez ok. 5-10 minut.

    KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ CZEKOLADOWĄ

    W rondelku, na małym ogniu, rozpuszczamy masło. Dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy do momentu połączenia składników.

    KROK 4: DYNIĘ ŁĄCZYMY Z CIASTKAMI

    Masę dyniowo-morelową dodajemy do pokruszonych ciastek. Całość miksujemy do momentu połączenia. Dodajemy ⅓ polewy czekoladowej oraz rum i ponownie łączymy przy użyciu miksera.

    Z uzyskanej masy formujemy kulki, które następnie przekładamy do lodówki na 10-15 minut.

    KROK 5: FORMUJEMY JEŻYKI Z MASY MARCEPANOWEJ

    Jasną masę marcepanową kroimy na 5 kawałków. Każdy kawałek formujemy w dużą kulkę, a następnie rozpłaszczamy. W środku umieszczamy po jednej kulce bajaderce.

    Otaczamy bajaderkę masą marcepanową, tak aby schować ją w środku. Kulkę formujemy i rozpłaszczamy oraz wydłużamy z jednej strony, aby uformować kształt noska jeżyka. Nożem robimy nacięcia na jego zgięciu.

    Z ciemnej masy marcepanowej formujemy małe kuleczki, z których robimy oczka i czubki nosków.

    KROK 6: OBLEWAMY JEŻYKI POLEWĄ

    Grzbiet każdego jeżyka zanurzamy w polewie czekoladowej oraz obtaczamy w posypce czekoladowej.

    KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY KULKI W POLEWIE

    Pozostałe kulki bajaderki zanurzamy w polewie i obtaczamy w posypce czekoladowej. Dokładnie mieszamy i układamy na talerzu obok marcepanowych jeżyków.

  • Jeżyki bajaderki - przepis • Kuchnia Lidla
  • SMACZNEGO!!!!

Szukasz przepisu na najlepsze faworki? Przygotowana receptura jest  bez jajek, dzięki której każdy przygotuje przepyszne, słodkie i chrupiące chruściki na tłusty czwartek!

SKŁADNIKI

  • mąka pszenna – 300 g
  • sól – 1 szczypta
  • olej – 2 łyżki
  • ocet spirytusowy (opcjonalnie: czysty spirytus lub wódka) – 1 łyżka
  • ciepła woda – 4 łyżki
  • wegańska śmietana – 4-5 łyżek
  • olej rzepakowy – 1 l (do smażenia faworków)
  • cukier puder – do oprószenia faworków
  • PRZYGOTUJ:

    • sitko o drobnych oczkach
    • wałek
    • radełko do ciasta lub ostry nóż
    • materiałową ściereczkę
    • łyżkę cedzakową
    • ręcznik papierowy

    ETAPY:

    KROK 1: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA

    Mąkę przesiewamy do miski przez sitko o drobnych oczkach. Dodajemy sól. Dodajemy mokre składniki ciasta: ciepłą wodę, olej, wegańską śmietanę i ocet spirytusowy.

    KROK 2: WYRABIAMY CIASTO

    Składniki mieszamy, a następnie całość wyrabiamy dłońmi na gładkie, jednolite ciasto. Docelowo jego konsystencja powinna przypominać konsystencję ciasta na makaron – dość twardego, ale elastycznego.

    KROK 3: TŁUCZEMY CIASTO WAŁKIEM

    Wyrobione ciasto formujemy w kulę i uderzamy z każdej strony wałkiem przez ok. 15 minut. Dzięki temu upieczone faworki będę lekkie i kruche.

    Ciasto owijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki na ok. 30 minut.

    KROK 4: ROZGRZEWAMY OLEJ

    Olej mocno rozgrzewamy w głębokim garnku.

    KROK 5: FORMUJEMY FAWORKI

    Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich cienko rozwałkowujemy na blacie. Ciasta nie podsypujemy mąką – jej dodatek mógłby spowodować strzelanie rozgrzanego oleju podczas smażenia.

    Rozwałkowany placek ciasta kroimy wzdłuż na paski o szerokości 4 cm za pomocą radełka lub ostrego noża. Długie paski kroimy na skos, tak by uzyskać krótsze paski o długości ok. 10 cm. Pośrodku każdego paska tworzymy podłużne nacięcie.

    Przez nacięcie przeciągamy krótszy brzeg faworka. Faworki zaplatamy i formujemy, nadając każdemu zgrabny kształt. Ulepione faworki odkładamy na materiałową ściereczkę.

    KROK 6: SMAŻYMY WAWORKI

    Faworki ostrożnie przekładamy na mocno rozgrzany, głęboki tłuszcz. Smażymy je partiami (po 3-4 sztuki), by nie obniżyć temperatury oleju.

    Gdy faworki nabiorą złotego koloru, wyławiamy je za pomocą łyżki cedzakowej i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

    KROK 7: PODAJEMY FAWORKI

    Faworki przekładamy na talerz i oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sitko o drobnych oczkach.

    Faworki trydenckie - przepis • Kuchnia Lidla

    Chrusty - przepis • Kuchnia Lidla

    SMACZNEGO!!!!

Klasyczne crumble to idealny domowy deser dla łasuchów w każdym wieku. Wykorzystaj ulubione owoce, przygotuj kruszonkę i podaj coś pysznego na słodki podwieczorek!

SKŁADNIKI

  • dowolne owoce (np. wiśnie, śliwki, morele, brzoskwinie lub jeden rodzaj tych owoców) – 1200 g
  • mąka ziemniaczana (lub skrobia ziemniaczana) – 2 łyżki
  • cynamon – ½  łyżeczki

 

  • mąka pszenna (160 g) – 1 szklanka
  • płatki owsiane, zwykłe – 1 szklanka (120 g)
  • roztopione masło – 120 g
  • drobny cukier – ½ szklanki (120 g)
  • posiekane orzechy włoskie – ½ szklanki (70 g)
  • wiórki kokosowe – 3 łyżki
  • mielony kardamon – 1 łyżeczka
  • sól – 1 szczypta


PRZYGOTUJ:

formę o wymiarach 20x30 cm

piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C 

ETAPY:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ

Wszystkie składniki suche mieszamy w misce. Dodajemy roztopione, lekko przestudzone masło. Mieszamy, najlepiej widelcem lub palcami, do otrzymania kruszonki.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY OWOCE

Cukier, mąkę ziemniaczaną i sól mieszamy. Z owoców pestkowych usuwamy pestki, większe kroimy na cząstki. Delikatnie mieszamy z suchymi składnikami, wkładamy do foremki o wymiarach ok. 20x30 cm. Posypujemy równomiernie kruszonką.

KROK 3: PIECZEMY OWOCE POD KRUSZONKĄ

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 40 minut, aż kruszonka będzie rumiana, a owoce pod nią będą „bąbelkować” sokiem.

Deser podajemy opcjonalnie z porcją ulubionych lodów.

Owoce pod owsiano-orzechową kruszonką - przepis • Kuchnia Lidla

SMACZNEGO!!!! 

f t g